Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

IZLOŽBA O VOJISLAVU ILIĆU

BIBLIOTEKA MATICE SRPSKE OBELEŽAVA 50 GODINA OD ROĐENJA PESNIKA

Postavku koja će biti izložena do 12. marta čine brojna izdanja Ilićevih pesama, kao i izbor literature o njegovom stvaralaštvu

NOVI SAD – Povodom 150 godina od rođenja pesnika Vojislava Ilića biblioteka Matice srpske pripremila je izložbu koja će biti otvorena danas.

U prostorijama Matice srpske od 8. februara do 12. marta biće izložena brojna izdanja Ilićevih pesama, kao i izbor literature o njegovom stvaralaštvu.

U pratećem katalogu izložbe objavljeni su odlomci iz tekstova koje su o Iliću i njegovoj poeziji napisali pesnikov brat Dragutin Ilić i supruga Zorka Ilić, kao i kritičari i pisci Ljubomir Nedić, Milan Savić, Marko Car, Branislav Nušić, Jovan Dučić, Svetislav Stefanović, Jovan Skerlić, Todor Manojlović, Sima Pandurović, Veljko Petrović, Momčilo Nastasijević, Velibor Gligorić, Zoran Mišić, Miodrag Pavlović, Milorad Pavić, Ivan V. Lalić i Ljubomir Simović.

Autorke izložbe i kataloga su Ivana Grgurić i Silvija Čamber.

Vojislav Ilić se rodio 1860. godine u Beogradu u porodici pesnika i političara Jovana Ilića, čiji je dom na Paliluli bio stecište književnika i intelektualaca onog vremena. Ometen bolešću i srpsko-turskim ratovima, Vojislav je školovanje napustio rano i obrazovao se uglavnom kod domaćih učitelja. Prve pesme, u duhu Zmaja i Jakšića, napisao je još kao dečak, ali je ubrzo, zahvaljujući očevoj biblioteci i ruskim oficirima preko kojih se upoznao s ruskim jezikom i književnošću, među svetskim klasicima pronašao nove poetske uzore.

Prvu zbirku poezije „Pesme“ objavio je 1887. godine, a drugu, pod istim nazivom, dve godine kasnije. Sarađivao je s gotovo svim značajnim listovima i časopisima svog vremena i do smrti (1894) bio aktivan društveni i politički satiričar.

Izvor: Glas javnosti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *