Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

OD ČETVRTKA – „MEŠA“

KOJA će knjiga poneti laskavu titulu najbolje, a njen autor biti ovenčan nagradom sa imenom Meše Selimovića, jednog od najvećih pisaca srpskog jezika, čija će stogodišnjica rođenja biti uskoro obeležena?

Odgovor na ovo pitanje daće članovi Velikog žirija „Večernjih novosti“ – 52 istaknuta književna kritičara, teoretičara i književna istoričara. Njihove izbore počećemo da objavljujemo na stranicama našeg lista od četvrtka, a laureat će biti saopšten poslednjeg dana glasanja 16. februara, na konferenciji za štampu u Vukovoj zadužbini. Ovo je inače 22. nadmetanje za knjigu godine koje organizuje naša redakcija.

Kako pravila nalažu, svi kritičari, čija smo imena objavili pre mesec dana, poslali su o roku (do 1. februara) svoje odgovore, a ko su im favoriti čitaoci će moći da prate narednih dana. Svako od njih mogao je da izabere (do) pet, po njihovom sudu, najboljih knjiga savremenih domaćih autora, objavljenih u 2009.

Propozicije nalažu da isti autor ne može da dobije nagradu dva puta, a u obzir dolaze svi žanrovi: romani, zbirke priča i pesama, knjige eseja, književne studije, putopisi… Sabrana i odabrana dela ne mogu se uzimati u razmatranje, izuzev ako je u okviru njih objavljena nova knjiga.Do pobednika se dolazi zbrajanjem glasova članova žirija, a laureatu će pripasti skulptura sa Mešinim likom (rad slikara Miroslava D. Savića), Povelja i novčani iznos.

Izvor: Večernje novosti D. Bt.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *