Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

ANSAMBL „KOLO“ U JAPANU I KINI

Nacionalni ansambl „Kolo“ gostovaće od 4. februara do 16. marta u Japanu, gde će prirediti svojevrstan koncertni maraton od čak 26 nastupa, a zatim će tradicionalne srpske igre prezentovati u Kini, od 17. do 24. marta, u okviru manifestacije „Dani srpske kulture u NR Kini“, najavljeno je danas u Ministarstvu kulture.
Ministar kulture Nebojša Bradić ukazao je na veličinu i značaj ovog projekta za predstavljanje viševekovne srpske folklorne tradicije, ali i savremene igre u izvođenju jednog od najboljih srpskih ansambala. Bradić je najavio da će, pored centralnog događaja – nastupa ansambla „Kolo“, u Kini biti prikazani srpski filmovi u selekciji Filmskog centra Srbije i predstavljena izložba pirotskih ćilima Muzeja primenjene umetnosti. Podsećajući na prošlogodišnje predstavljanje kulture Kine u Srbiji i gostovanje Centralnog folklornog ansambla NR Kine u Centru „Sava“, Bradić je istakao da je i predstojeća manifestacija, povodom obeležavanja 50 godina diplomatskih odnosa Kine i Srbije, samo način jačanja tradicionalne saradnje dveju zemalja i prethodnica programa promocije srpske književnosti, plesa i pozorišta kineskoj publici.

Direktor „Kola“ Radojica Kuzmanović je rekao da je ovo drugo gostovanje tog ansambla u Kini, posle 1955. godine, koje se realizuje na osnovu Protokola o kulturnoj saradnji između Srbije i Kine. Ansambl „Kolo“ će otvoriti manifestaciju 18. marta nastupom u Nacionalnom centru za scenske umetnosti u Pekingu, jednoj od najprestižnijih scena u svetu, otvorenoj neposredno pre Olimpijskih igara 2008. Drugi koncert održaće u gradu Tjencin.

Povodom koncerata u Japanu, Kuzmanović je objasnio da je to gostovanje realizovano zahvaljujući saradnji sa koncertnom agencijom „Folklor riport“ iz Tokija, koja obuhvata oko 60.000 članova, poklonika narodnih igara iz celog sveta. Članovi ansambla održaće 26 koncerata u Tokiju, Jokohami, Osaki, Nagoji, Kjotu, Kanazavi i sedam seminara na kojima će učiti Japance srpskim narodnim igrama. Kuzmanović je skrenuo pažnju da će tokom gostovanja „Kola“ u Japanu i Kini, deo ansambla nastupati paralelno u Srbiji, a po povratku, beogradska publika će 6. aprila imati priliku da vidi program premijerno izveden u Kini.

Izvor: RTV PINK/Tanjug

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *