Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

NAGRADA ZA HADONOVU „SPORNU TAČKU“

Roman ,,Sporna tačka“ koji je dobio nagradu Vitbred, prvo je delo britanskog književnika Marka Hadona koje je prevedeno na srpski jezik ,zahvaljujući izdavačkoj kući Laguna.

Hadon (48) ima već bogatu bibliografiju pošto je prvu knjigu namenjenu deci objavio 1987. godine, ali internacionalni uspeh mu je doneo roman ,,Čudan događaj sa psom u neko doba noći“, objavljen 2003. godine, za koji je dobio prestižnu nagradu Vitbred.

Studirao je englesku književnost na Oksfordu i magistrirao na Univerzitetu u Edinburgu da bi se, zatim, bavio podučavanjem dece i hendikepiranih osoba i uporedo je počeo da piše knjige za decu, a neke je sam ilustrovao.

Roman ,,Čudan događaj sa psom..“ objavio je u dve verzije za decu i odrasle, što je globalni presedan.

Drugi roman ,,Sporna tačka“ objavio je 2006. i on je ušao u najuži izbor za Kosta nagradu.

Za televizijske scenarije i rad za film dobio je u dva navrata nagrade BAFTA (Britanske akademije za film i tv), a ukupan broj nagrada je oko 20.

Roman, za koji je britanska ,,Literarna revija“ napisala da je ,,remek delo humorističke književnosti“, a ,,Sandi telegraf“ je ocenio da je ,,sjajno…urnebesno smešno…“, dok je ugledni ,,Tajms“ zabeležio da je „dirljiv, smešan, topao, izuzetno napisan, zarazno štivo“ ima za temu dramu muškarca srednjih godina.

Glavni junak Džordž odlazi u penziju i odlučuje da se prepusti lagodnom penzionerskom životu tako što će raditi sve što nije mogao dok je bio zaposlen. Planovi padaju u vodu kada se pojavi ćerka Kejti koja je rešila da se ponovo uda.

Tu su još i unuk Džejkob, supruga Džin koja je potajno u vezi sa muževljevim bivšim kolegom, pa sin homoseksualac koji želi da na sestrinu svadbu pozove svog ,,dečka“ Tomija.

Dok se kuća pretvara u osinjak, Džordž otkriva sumnjivu ranicu za koju sumnja da je ,,ono najgore“ i sada se trudi da, ,,pošto je dostojanstven, pristojno skrene s uma“.

Izvor: B 92

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *