Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

POVRATAK NA STARU ADRESU

NIŠ – Na dan rođenja najpoznatijeg niškog pesnika Branka Miljkovića, predstavnici svih institucija kulture u gradu i predsednik Skupštine grada Mile Ilić pokrenuli su inicijativu da se Niš dostojno oduži slavnom pesniku. U planu je otvaranje posebne spomen-kuće i proslavljanje 80 godina od njegovog rođenja 2014. godine. Ulicu, osnovnu školu, spomen-bistu ispred zgrade Narodnog pozorišta Branko Miljković dobio je još pre 1970. godine.

Danas u Nišu istraživači i poštovaoci dela Princa Pesnika nigde ne mogu da se upoznaju sa ličnom zaostavštinom, niti da razgledaju kuću u kojoj je porodica Miljković živela pre preseljenja za Beograd. Piščeva lična zaostavština bila je deo stalne postavke spomen-sobe u zgradi Arheološkog muzeja, ali je ta soba zatvorena duže od četiri godine. Roditelji pesnika, Marija i Gligorije i brat Dragiša su 1971. godine, povodom godišnjice pesnikove smrti, zaostavštinu, koja sadrži dokumente, predmete, rukopise, nameštaj iz kuće, prepisku, hemeroteku sa isečcima objavljenih radova u periodičnicima i oko 400 piščevih knjiga, poklonili Narodnom muzeju.

– Sadržaj iz Miljkovićeve zbirke se uredno čuva, a javnost je povremeno mogla da je vidi na izložbama – kaže Jovan Mladenović, viši kustos i rukovalac zbirke u Narodnom muzeju. – Imali smo, unazad dve godine, projekat te postavke, moderno i multimedijalno osmišljene.

Za književnika Vidosava Petrovića, prioritet je izdavanje kritičkih sabranih dela, ali i otvaranje spomen-kuće Branka Miljkovića.

Izvor: Večernje novosti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *