Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

„ĐAVOLJA VAROŠ“ ŠAMPION I U TRSTU

Film reditelja i scenariste Vladimira Paskaljevića osvojio je prvu nagradu u glavnom takmičarskom programu na 21. međunarodnom filmskom festivalu u Trstu.

U obrazloženju žirija navedeno je da je film ,,Đavolja varoš“ (Devil’s Town) nagrađen „za hrabrost i jasnoću vizije mladog reditelja koji kroz preciznu montažu i odličnu režiju, otkriva grad koga su napustili bogovi…“

Međunarodni filmski festival u Trstu okuplja filmove centralne i istočne Evrope, a u glavnoj takmičarskoj konkurenciji učestvovalo je dvanaest filmova. Među njima bili su i kanski laureat – grčki film ,,Očnjak“ reditelja Jorgosa Lantimosa, ,,Ordinary People“ našeg Vladimira Perišića, kao i pobednik palićkog festivala, film ,,,Najsrećnija devojka na svetu“ rumunskog reditelja Radua Žudea.

Prvi igrani film mladog Paskaljevića uspešan festivalski život je započeo u Karlovim Varima početkom jula gde je imao zapaženu svetsku premijeru. Početkom novembra na festivalu u Artini dobio je nagradu FIPRESCI za najbolji film koju dodeljuju filmski kritičari, a pre nedelju dana osvojio je specijalno priznanje žirija na festivalu u Palm Springsu, u Kaliforniji.

Već narednog vikenda predstoji učešće ,,Đavolje varoši“ na festivalu u Roterdamu, najvećoj smotri debitantskog filma na svetu, na kome se u različitim selekcijama prikazuje oko 200 filmova. ,,Đavolja varoš“ će biti prikazana u glavnoj selekciji ,,Svetla budućnost“ (Bright future).

Izvor:B 92

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *