Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

PREDSTAVLJENA MONOGRAFIJA O PREDRAGU EJDUSU

BEOGRAD – Monografija o dobitniku Nagrade za životno delo „Dobričin prsten“ Predragu Ejdusu predstavljena je danas u Narodnom pozorištu u Beogradu, gde je otvorena i izložba fotografija posvećena tom glumcu.

– Verujem da sam ovom monografijom i nagradom na neki način ušao u glumački panteon. To me ispunjava ogromnim zadovoljstvom, ponosom i srećom. Želim i verujem da je ovo još veća obaveza da ostvarim krajnji cilj, a to je trajanje – rekao je Ejdus na promociji monografije na sceni „Raša Plaović“ Narodnog pozorišta.

Ejdusu je prestižno glumačko priznanje Saveza dramskih umetnika Srbije uručeno krajem 2008. godine, a deo nagrade je, tradicionalno, i objavljivanje monografije o laureatima, čiji je priređivač u Ejdusovom slučaju teatrolog Zoran T. Jovanović.

„Gluma je vera u iluziju. A šta je iluzija? Nauka kaže ‘igrati se, varati… mašta, tlapnja, samoobmana, privid, varka’. Šta je glumac? Zanesenjak, opsenar, šarlatan. Takav je šarlatan doživeo da dobije knjigu“, našalio se glumac.

Ejdus (63) bio je član Narodnog pozorišta od 1972. do 1993. godine, a potom je prešao u Jugoslovensko dramsko pozorište. Dobitnik je brojnih glumačkih priznanja, među kojima su „Sterijina nagrada“ za uloge Laze Dunđerskog 1991. i Kir Janje 1993. godine.
Snimio je više od 40 filmova, više od 50 televizijskih drama i 30 serija. Vanredni je profesor glume na Akademiji umetnosti u Beogradu.

Izvor: Glas javnosti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *