Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

NASLEDNIK HARI POTERA

„STILOS ART“ OBJAVIO KNJIŽENI SERIJAL „PERSI DŽEKSON I BOGOVI OLIMPA“

U susret svetskoj premijeri filma „Kradljivac munje“, 12. februara, kada će i naša publika biti u prilici da pogleda ovaj film, izdavačka kuća „Stilos art“ objavila je prva dva nastavka čuvenog serijala Rika Riordanao o Persiju Džeksonu, junaku kojeg u poslednje vreme porede sa Hari Poterom.

Priča prati naizgled običnog tinejdžera Persija, duhovitog, ciničnog i bistrog junaka 21. veka, koji saznaje da njegovo poreklo skriva misterioznu tajnu. Naime, gradski dečak otkriva da su starogrčki bogovi još uvek među nama smrtnicima, a da je upravo jedan od njih njegov otac. Ali za heroje i danas kao i pre nekoliko hiljada godina, stvari ne idu glatko. Knjige o Persiju Džeksonu i bogovima Olimpa dostigao je ogromnu popularnost širom sveta i preveden je na brojne svetske jezike. Samo u Sjedinjenim Američkim Državama prodato je preko 10 miliona primeraka. Kritika i publika koju uglavnom čine tinejdžeri i ljubitelji dobre fantastike, ocenili su ova izdanja kao mnogo zreliju, duhovitiju i aktuelniju verziju „Harija Potera“, „Gospodara prstenova“ i „Letopisa Narnije“.

Rik Riordan vešto kombinuje antičku mitologiju, Panteon starogrčkih bogova, polubogova, čudovišta, mitskih bića i heroje, ali uz savremen ironijski otklon, britki humor i dešavanja u savremenom svetu na početku 21. veka. Serijal sadrži pet knjiga: „Kradljivac munje“, „More čudovišta“, koja je proglašena je za najbolju dečiju knjigu po izboru magazina Čajld za 2006. godinu, „Titanova kletva“, koja se našla na prvom mestu bestseler liste Njujork tajmsa „Bitka za lavirint“, objavljena u preko milion primeraka i „Poslednji Olimpljanin“, objavljen je u maju 2009. godine i dobio je odlične kritike.

Producentska kuća „Tveti senčri foks“ otkupila je prava na ekranizaciju ovog književnog serijala, čija je svetska premijera filma 12. februara. Film režira Kris Kolumbus („Hari Poter i čarobnjakov kamen“ i „Hari Poter i dvorana tajni“), a uloga Persija Džeksona dodeljena je Loganu Lermanu. U ulozi starogrčkih mitskih bića je čitava plejada filmskih zvezda: Šon Bin kao Zevs, Pirs Brosnan kao Hiron, Kevin Mekid kao Posejdon, Stiven Kugan kao Had, Uma Turman kao Meduza, Melina Kankarades kao Atina, Ketrin Kiner kao Persijeva majka, Brendon T. Džekson kao satir Grover…

Izvor: Glas javnosti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *