Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

REKORDI „TOLE“ I „BUBE U UHU“

Najdugovečnije predstave u domaćim pozorištima

Predstava „Buba u uhu“ po tekstu Žorža Fejdoa u režiji Ljubiše Ristića je najduže igran pozorišni komad u kontinuitetu na sceni JDP. Među dugovečnim predstavama posebno mesto zauzimaju predstave „Živeo život Tola Manojlović“, koju Petar Kralj igra od 1967. godine, i „Brankov urnebes“, kojim Branko Milićević zabavlja gledaoce od 1977. godine.

„Bubu u uhu“ je ansambl Jugoslovenskog dramskog pozorišta premijerno odigrao pre skoro četiri decenije, 7. juna 1971. godine na sceni Bojan Stupica. Predstava je kasnije igrana na velikoj sceni JDP sve do požara 1997. godine. Čak i tada nije prekidano izvođenje predstave „Buba u uhu“, koja se opet seli na malu scenu „Bojan Stupica“. Posebnu zanimljivost predstavlja podatak da je glumac Nikola Simić igrao u premijernom izvođenju predstave „Buba u uhu“ 1971. godine a igra je i danas. Fejdoov komad je u Jugoslovenskom dramskom pozorištu odigran 1.300 puta.

Posle „Bube u uhu“, na maloj sceni „Bojan Stupica“ JDP-a najviše puta izvedena je predstava koja se i danas nalazi na repertoaru – „Shopping and fucking“, koju je napisao Mark Rejvenhil, predvodnik evropske generacije pisaca čija je dramaturgija dobila etiketu – „krv i sperma“. Predstavu je režirala Iva Milošević, a premijerno je odigrana 21. februara 2002. godine. Glavne uloge su 124. puta odigrali Nataša Marković i Goran Jevtić.

Na velikoj sceni „Ljuba Tadić“ JDP-a najviše puta izvođena predstava s aktuelnog repertoara je komad „Šine“ po tekstu Milene Marković, u režiji Slobodana Unkovskog . „Šine“ su premijerno odigrane 25. novembra 2002. godine na maloj sceni „Bojan Stupica“, ali su brzo prebačene na veliku scenu. Glumačku ekipu predvodi Boris Milivojević, a uz njega igraju još Goran Šušljik, Nebojša Glogovac, Marinko Madžgalj, Nebojša Milovanović, Jelena Đokić i Nikola Đuričko. U originalnoj glumačkoj postavci predstave bio je Sergej Trifunović, ali zbog učestalih obaveza na snimanjima u inostranstvu on se tek ponekad pridruži svojim kolegama i prijateljima na sceni. Predstava „Šine“ nagrađena je specijalnom nagradom „Ardalion“ na pozorišnom festivalu u Užicu, a Boris Milivojević je za ulogu u toj predstavi dobio priznanje“Zoranov brk“ na pozorišnoj smotri Dani Zorana Radmilovića u Zaječaru. Predstava „Šine“ je do sada odigrana 162 puta.

Iza nje po broju izvođenja na velikoj sceni JDP-a je predstava „Mletački trgovac“ nastala po klasičnom Šekspirovom tekstu, u režiji Egona Savina. Za tumačenje glavne uloge u komadu „Mletački trgovac“ Dragan Mićanović je dobio prestižnu glumačku nagradu „Miloš Žutić“ koju dodeljuje Savez dramskih umetnika Srbije. Uz njega ubedljive uloge u toj predstavi ostvarili su Irfan Mensur, Voja Brajović, Goran Šušljik, Miodrag Radovanović… Predstava „Mletački trgovac“ je izvedena 118 puta do danas i nagrađena je na festivalima u Skoplju, Tivtu, Novoj Gorici i Bukureštu.

Komedija „Kir Janja“ Jovana Sterije Popovića, u režiji Egona Savina, na repertoaru velike scene Narodnog pozorišta je nepunih 18 godina. Premijera je bila 25. decembra 1992. godine. Naslovnu ulogu skoro dve decenije igra Predrag Ejdus. U poslednjih četrdeset godina najviše puta postavljani dramski tekstovi na velikoj sceni Narodnog pozorišta su „Gospođa ministarka“ Branislava Nušića i „Koštana“ Bore Stankovića.

Poslednja postavka opere „Madam Baterflaj“ Đakoma Pučinija u režiji Dejana Miladinovića već je 25 godina na repertoaru velike scene. Premijera je bila 18. decembra 1984. godine. Pored ove opere dugo su na repertoaru „Karmen“, „Travijata“, „Seviljski berberin“, opereta „Slepi miš“, „Toska“, „Nabuko“…

„Brankov urnebes“, prva predstava Pozorištanceta „Puž“, premijerno je izvedena 13. aprila 1977. godine. Ova predstava u režiji Slobodanke-Cace Aleksić trebalo je da se zove „Susret s Brankom“. Međutim, već posle prvog susreta sa mališanima, promenjeno je jer je taj prvi susret sa decom bio toliko urnebesan, pa su se autori opredelili za nekonvencionalan naziv. „Brankov urnebes“ je do sada izveden više od 1.100 puta, a deca ga i dalje rado gledaju u Pozorištancetu „Puž“.

Najviše izvođene predstave u Beogradskom dramskom pozorištu su „Frederik ili Bulevar zločina“ na velikoj sceni i „X+Y=0″ na maloj sceni. U Zvezdara teatru je to komad „Lari Tompson“ Dušana Kovačevića.

Dimićev i Kraljev Tola

Kad bih mogao da dohvatim onaj visoki plavi balon, što je kao lubenica. Joj, kad bih mogao da dohvatim onaj visoki plavi balon sa žutom uzicom što leti povrh čerge. Joj, kakav je onaj visoki plavi balon sa žutom uzicom kao sunce… – ove rečenice kojima počinje monodrama Mome Dimića „Živeo život Tola Manojlović“, u režiji Petra M. Teslića, glumac Petar Kralj prvi put je izgovorio 28. januara 1967. godine na maloj sceni Ateljea 212. Za više od četiri decenije priču o životu kamenoresca, kovača i zemljoradnika iz Nemenikuća, ophrvanog mnogim bolestima i tegobama do sada je videlo blizu 250.000 ljudi.

Izvor: Blic Online/A. Nikolić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *