Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

„KOSA“ ZA JUBILEJ

Plakat prve predstave „Kosa“ u Ateljeu 212

„Atelje 212“ slavi 40 godina od beogradske premijere velikog hita „Kose“. Antiratni hit koji je predstavljao odu slobodnoj ljubavi, u novoj verziji predstavlja kritiku korupcije, televizije i šoping molova.

Četrdeset godina od premijernog izvođenja u „Ateljeu 212“, ponovo se igra „Kosa“, ali u novoj postavi.

Kritika rata, autora Džeroma Ragnija i Džejmsa Radoa, danas je kritika korupcije, šoping molova i televizije. „Kosu“ je preveo i adaptirao Jovan Ćirilov, a režirao Kokan Mladenović.

„Ovo je veliki protest protiv svih devijacija sveta u kome mi danas živimo, sa korporativnim ratovima, besramnim uticajem kapitala koji utiče na naš život, sa ratovima koji se vode iz interesa, a sa željom da to bude stav jedne potpuno nove mlade generacije“, rekao je Kokan Mladenović.

U novoj verziji, Bane Trifunović igra Kloda, Ivan Jevtović je Had, a Jelena Gavrilović Šila.

Na način na koji se 1969. godine na Brodveju pevalo protiv rata, danas se peva o antiglobalizmu.

„To su neki mladi svesni antiglobalisti koji protestuju protiv svih ‘držača sveta’, grupe G8 gde god se oni nalazili. Berger nije više vođa plemena, već profesor filozofije sa Harvarda“, rekao je BaneTrifunović.

Po rečima Gordana Kičića ovo je „dramski teatar“, više nego mjuzikl.

Mira Trailović, reditelj filma iz 1969. godine, htela je da pozorištu vrati mladu publiku. Numeru „Daj nam sunca“ pevao je i Tito na dočeku Nove godine 1970. godine, međutim Gradski komitet zabranio je predstavu 1973. godine.

U „Kosi“, pre 40 godina, igrali su najpoznatiji glumci tadašnjeg glumišta – Miša Janketić u alternaciji sa Brankom Milićevićem Kocikicom, Dragan Nikolić, Miodrag Andrić, Mira Peić, Jelisaveta Seka Sablić i Dušan Prelević.

„U Kosi sam igrao sve likove jer je Gaga išao u vojsku, Miša Janketić bio prezauzet, ja sam bio njegova alternacija“, rekao je Branko Milićević Kockica.

Autori libreta tog mjuzikla Džerom Ragni i Džejms Rado tokom posete Beogradu bili su fascinirani. Za njih je ateljeovsko izvođenje predstave bilo najbolje posle brodvejske i londonske postavke. Glumci predstave kasnije su postali zvezde jugoslovenskog glumišta.

Izvor: RTS

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *