Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

AJFELOVA KULA NAJOMILJENIJA

U ISTRAŽIVANJU u kojem je učestvovalo 10.000 putnika sa svih pet kontinenata Ajfelova kula je proglašena najomiljenijom turističkom atrakcijom na svetu.

Za Ajfelovu kulu glasao je svaki šesti ispitanik, a najveći konkurenti su joj bili Crkva svetog Petra u Vatikanu i Tadž Mahal, koji su zauzeli drugo, odnosno treće mesto. U prvih šest najpopularnijih atrakcija sveta ušle su i tri američke, most Golden gejt, Empajer stejt bilding i Kip slobode.

Londonske atrakcije Big Ben i panoramski točak „London Eye“ zauzele su tek 11, odnosno 12. mesto. Istraživanje je još jednom potvrdilo da veliki broj putnika u pojedine zemlje odlazi isključivo zbog posete njihovih najvećih atrakcija.

AJFELOVA KULA U INDIJI

U NEKADAŠNJOJ francuskoj koloniji Pondišeri, koja se nalazi na jugoistočnoj obali Indije, trenutno je u izgradnji mala replika čuvenog Ajfelovog tornja.

Već je završena prva od četiri faze izgradnje, a toranj, koji će biti nazvan Jaman, trebalo bi da bude gotov do kraja novembra. Toranj će biti visok oko 101,5 metar, od toga će prvih 27 biti od betona, a preostalih 73 metra od čelika. U sklopu tornja će se nalaziti restoran sa pogledom na vode Bengalskog zaliva.

Izvor: Večernje novosti A.K.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *