Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

„AVATAR“ NAGRAĐEN ZA REŽIJU I NAJBOLJU DRAMU

Džejms Kameron trijumfovao na 67. dodeli „Zlatnog globusa“

Naučnofantastični film „Avatar“ Džejmsa Kamerona osvojio je glavne nagrade na 67. dodeli „Zlatnog globusa“ za najbolju dramu i režiju – čime je zacementirao svoj status vodećeg favorita za osvajanje „Oskara“.

„Ovo je najbolji posao na svetu“, izjavio je vidno raspoloženi Kameron pred punom salom hotela „Beverli Hilton“ u Los Anđelesu, priznavši da je očekivao trijumf svoje bivše supruge Ketrin Bigelou, rediteljke snažne ratne drame „The Hurt Locker“ („Zaključana bol“).

Revolucionarni 3D ep reditelja „Titanika“, koji je na odličnom putu da postane najgledaniji film u istoriji, izašao je kao veliki pobednik u noći između nedelje i ponedeljka jer su ostala priznanja raspodeljena „na ravne časti“ nekolicini filmova.

Glumačke nagrade za dramu otišle su u ruke veteranima Džefu Bridžizu (60) i Sandri Bulok (45). Bridžiz je, nakon tri nominacije, konačno osvojio prvi „Globus“ za ulogu izlizanog kantri pevača u filmu „Crazy Heart“ („Ludo srce“). „Sad ste našli da uništite moj status potcenjenog glumca“, uzviknuo je on pri preuzimanju nagrade, dok su ga kolege pozdravile ovacijama.

Bulokova je nagrađena za ulogu nadahnute mentorke mladog autsajdera u drami „The Blind Side“ („Skrivena strana“), pobedivši konkurentkinje Emili Blant („The Young Victoria“) i Helen Miren („The Last Station“), čime se nametnula kao glavni favorit za „Oskara“.

Za najbolje glumce u komediji/mjuziklu nagrađeni su Meril Strip i Robert Dauni Džunior. Stripova je osvojila sedmi „Globus“ u karijeri, ovoga puta za ulogu simpatične kuvarice u filmu „Džuli i Džulija“. Ona je, međutim, priznala kako joj je bilo teško da „stavi svoje srećno filmsko lice, s obzirom na sve što se dešava u stvarnom svetu“.

Preuzimajući nagradu za ulogu Šerloka Holmsa, Dauni Džunior je izdeklamovao najzabavniji govor večeri. „Nemam nikome da zahvalim“, kazao je, a onda, uz duboku poniznost koja je probijala ispod lažne arogancije, počeo da nabraja imena agenata, direktora studija i filmskih radnika, zaključno sa svojom suprugom, koji su mu pomogli da preživi teške dane.

Nagrade za sporedne uloge osvojili su Austrijanac Kristof Valc („Prokletnici“) i Mo’Nik („Precious“).

Iako se „Zlatni globus“, koji dodeljuje Udruženje stranih novinara akreditovanih u Holivudu, često smatra ključnim pokazateljem pred dodelu „Oskara“, biće zanimljivo videti koliko će članovi Američke filmske akademije slediti ukus stranih dopisnika.

Holivud retko nagrađuje filmove fantazije, a „Avatara“ vreba jaka konkurencija u vidu Tarantinovih „Prokletnika“, Klunijevog „Up In the Air“ („Visoko u vazduhu“) i pobednika „Sandens festivala“ „Precious“ („Draga“).

Najveći favorit na papiru za osvajanje „Globusa“ sa šest nominacija „Up In the Air“ Džejsona Rajtmana osvojio je samo nagradu za scenario.

Još jedan veliki gubitnik večeri bio je mjuzikl „Nine“ („Devet“) koji je imao pet nominacija, ali je ostao praznih ruku. Njega je u kategoriji najboljeg mjuzikla/komedije pobedio urnebesno duhoviti film „Mamurluk u Vegasu“.

Najbolji strani film je „Bela traka“ Mihaela Hanekea koji je pobedio jaku konkurenciju iz Španije („Prekinuti zagrljaji“), Italije („Barija“), Čilea („Služavka“) i Francuske („Prorok“).

Ališa Kiz i Bono u teletonu

Ališa Kiz, Bono i Džastin Timberlejk nastupiće u teletonu „Nada za Haiti“ („Hope for Haiti“), saopštio je organizator manifestacije za pomoć žrtvama zemljotresa na Haitiju Džordž Kluni. Američki glumac kazao je da će u teletonu 22. januara učestvovati više od 40 slavnih ličnosti, prenosi „Bi-Bi-Si njuz“.

Cilj teletona je „da pokaže narodu Haitija da ceo svet obraća pažnju“, dodao je.

Kluni i haićanski pevač Vajklef Žan biće domaćini dobrotvorne manifestacije koja će biti prikazana je više od deset američkih televizija. Među učesnicima koncerta biće Sting i Kristina Agilera.

Prihod od teletona „Nada za Haiti“ biće upućen Crvenom krstu, dečjoj organizaciji Ujedinjenih nacija Unicef, organizacijama „Oksfam Amerika“, „Partneri u zdravlju“ i Fondaciji Vajklefa Žana „Yele Haiti“.

Kluni je kazao da će pesme izvođača koji će učestvovati u teletonu moći da se kupe na sajtu iTunes i da je prihod od njihove prodaje namenjen Haitiju. Procenjuje se da je u katastrofalnom zemljotresu poginulo između 50.000 i 200.000 ljudi. – Beta

Apel za pomoć Haitiju

Mnoge zvanice nosile su crvene i žute trake kao podsetnik na razoran zemljotres koji je pogodio Haiti prošlog utorka. „Pomalo je čudan osećaj što smo ovde svi namontirani i igramo se fantazije, ali drago mi je da barem pričamo o ovoj katastrofi“, kazala je Kira Sedžvik za Si-En-En. Tokom živog prenosa dodele upućeno je više apela gledaocima da pomognu žrtvama karipskog ostrva. Džordž Kluni, koji će u petak biti domaćin humanitarnog teletona za Haiti, priznao je da je došao na dodelu kako bi regrutovao što više kolega za pomoć.

Izvor: Blic Online Miona Kovačević Foto: AFP

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *