Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

ВЕК ДРУШТВА ЗА СРПСКИ ЈЕЗИК И КЊИЖЕВНОСТ

Коришћен део карикатуре из листа „Политика“

Први век постојања Друштво за српски језик и књижевност обележава тродневним семинаром за професоре на Филолошком факултету у Београду. На семинару ће говорити и писац Душан Ковачевић.

Друштво за српски језик и књижевност обележава 100 година постојања. Чланови су сви професори српског језика. За њих се на Филолошком факултету у Београду организује тродневни семинар.
Изјаве Вељка Брборића, председника друштва и Богољуба Лазаревића, помоћника министра

Друштво су пре једног века основали Александар Белић, Јован Скерлић и Павле Поповић. Рад друштва прекидан је само за време два светска рата. Објављује бројне књиге намењене професорима али организује и такмичења за ученике где је у протеклих 20 година прошло 500.000 ђака.

Вељко Брборић, председник Друштва, сматра да све те књиге служе унапређењу наставне теорије и праксе. „Дакле, колико је могуће помоћи ћемо да српско школство буде што квалитетније када је по среди најважнији предмет, српски језик“, каже Брборић.

„Није питање броја часова, већ квалитета наставе. Једино тако ћемо очувати српски језик“, каже помоћник министра просвете Богољуб Лазаревић.

Професори такође подсећају да наставне програме треба осавременити и освежити. У ту сврху организоване су бројне радионице. А о свом сватралаштву, ове године говориће писац и академик Душан Ковачевић.

Извор:РТС

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *