Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

ODLAZAK LEGENDE NOVOG TALASA

In memoriam – Erik Romer

Reditelj, scenarista i filmski kritičar Erik Romer, jedan od rodonačelnika francuskog novog talasa, urednik legendarnih „Filmskih svezaka“ („Cahiers du cinema“), autor čiji filmovi plene jednostavnošću, nezaboravnim predelima, impresivnim junacima koji najčešće negde putuju vozom, biciklom ili šetaju i njihovim dugim dijalozima, preminuo je u 90. godini života.

Rođen je 1920. godine u Nansiju kao Jean Marie Maurice Scherer, a umetničko ime Erik Romer sklopio je od imena reditelja Erika fon Štrohajma i pisca Saksa Romera. Prvi igrani film „U znaku lava“ snimio je 1959. godine, a poslednji romantičnu dramu „Ljubav Astre i Seladona“ 2007. godine. Filmom se bavio više od pola veka, a snimio je ukupno oko 50 dela. Karijeru je počeo kao novinar i profesor književnosti. Prvi kratki film snimio je 1950, a naredne godine sa Žakom Rivetom i Žan-Likom Godarom počeo je da piše za kultni časopis „Filmske sveske“ (smatran biblijom novog talasa), čiji je urednik bio od 1956. do 1963. godine.

Filmom „Moja noć kod Mod“ zabeležio je prvi veliki međunarodni uspeh. Film je nominovan za „Oskara“ kao najbolji strani film i za najbolji scenario. Ostvarenjem „Klerino koleno“ postigao je veliki uspeh u San Sebastijanu. Za film „Paulina na plaži“ (1983) osvojio je „Srebrnog medveda“ na Berlinskom festivalu, a za film „Zeleni zrak“ (1986) „Zlatnog lava“. Na venecijansklog Mostri dobio je i „Zlatnog lava“ za životno delo 2001. godine. Umetnički kredo iskazao je sentencom da on ne istražuje akcije nego misli svojih junaka, ali i priznanjem da mu je uzor klasični stil romana.

Izvor: Blic Online V.M.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *