Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

OVACIJE ZA „TOSKU“

 

LjUBITELjI opere u novu godinu po julijanskom kalendaru ušli su uživajući u tradicionalnom gala koncertu u Narodnom pozorištu, tročasovnom spektaklu koji je u sredu uveče, prvi put, potrajao tačno do ponoći.

Spekatkl je uveličan nastupom legendarne Radmile Bakočević. Popularne arije i duete iz poznatih opera i opereta, kao i napolitanske pesme izveli su solisti i Hor Opere, čijim su orkestrom dirigovali Johanes Harnajt, Zorica Mitev-Vojnović, Dejan Savić, Ana Zorana Brajović i Đorđe Pavlović. Novogodišnji gala koncert i ove godine je osmislila operska rediteljka Ivana Dragutinović Maričić, a pevači su nastupili okruženi scenografijom Aleksandra Zlatovića.

Tokom obe pauze publiku je dočekalo iznenađenje u vidu Ansambla narodnih igara i pesama „Kolo“, čiji su članovi sa svojim atraktivnim koreografijama razveselili goste u holovima pozorišnog zdanja na Trgu republike.

Gost koncerta bio je proslavljeni bugarski tenor Rumen Dojkov, dugogodišnji prvak Opere u Sofiji, koji je osamdesetih godina prošlog veka bio čest i rado viđen gost Opere Narodnog pozorišta. Na radost beogradske publike, 2003. godine je posle desetogodišnje pauze započeo novu seriju gostovanja, ulogom Manrika u Verdijevom „Trubaduru“, na predstavi kojom je obeleženo devet decenija od prvog izvođenja ove opere na sceni našeg nacionalnog teatra.

Dojkov se sinoć Beograđanima predstavio i sa arijom Kavaradosija iz „Toske“, ali je najveće aplauze pobrao duet Toske i Kavaradosija, koji je predstavljao i najiščekivaniji, a svakako i najemotivniji trenutak sinoćnjeg koncerta. Uz gosta iz Bugarske kao naslovna junakinja Pučinijeve opere nastupila je naša operska diva Radmila Bakočević, primadona Opere na čijoj je sceni nizala nezaboravne role tokom punih pola veka, da bi na njoj sinoć zablistala posle šest godina pauze.

„TAMO DALEKO“

BUGARSKI umetnik koji sa uspehom nastupa širom sveta kandidovao se i za „Ginisovu knjigu rekorda“ otpevavši ulogu Radamesa u „Aidi“ čak 43 puta za 46 dana turneje. Upravo u ovoj roli videla ga je sinoć publika u Narodnom pozorištu, gde je sa Natašom Jović-Trivić nastupio u duetu Amneris i Radamesa, pred samu završnicu koncerta – omiljenu „Tamo daleko“ u izvođenju solista i Hora Opere.

Izvor: Večernje novosti M. Mirković

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *