Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

LJUBITELJI KNJIGE NE ODUSTAJU, UPRKOS KRIZI

Tradicionalni Novogodišnji sajam knjiga u Domu sindikata u Beogradu, koji je otvoren pre mesec dana, a zatvara se u subotu, 16. januara, slabiji je nego prethodni, ali pravi ljubitelji knjige nisu izostali.

„Mušterije koje godinama dolaze pred novogodišnje i božićne praznike da kupe sebi i najbližima neku knjigu kao poklon, možda su se odrekli flaše vina, neke poslastice, ali ne i knjige“, rekla je knjižarka na štandu zrenjaninskog „Sezam buka“.

Ona primećuje da je takvih knjigoljhubaca u Srbiji procentualno veoma malo, ali da su oni poput pušača, ili sličnih zavisnika, koji će uvek naći novac za svoju „drogu“.

Medju izdavačima koji učestvuju na Novogodišnjem-božićnom sajmu ima onih koji su tu svake godine, ali ima i novajlija kao što su „Geopoetika“ (najbolji izdavač u Srbiji drugu godinu za redom po oceni novinara) Kompanija „Novosti“, „Mladinska knjiga-Beograd „, „Hol net“ i „Zdrav život“.

Medju četrdesetak izdavača koji koji redovno učestvuju na ovoj manifestaciji, su „Laguna“ , „Alnari“, „Mono i Manjana“, „Službeni glasnik“, „Sezam buk“, „Kreativni centar“, „Globosino Aleksandrija“, „Čarobna knjiga“, „Prometej“, „Evro Djunti“, JRJ…

Stara mudrost da svaka vrsta knjige može da nadje kupca potvrduje se i na ovoj „pijaci knjiga“, pod krovom i u najstrožijem centru grada, što su joj najveće prednosti. Uz to, ulaz je slobodan, a sajam radi od devet do 21 sat.

Očekivanja da će zbog besparice skupe knjige ostati neprodate nisu se do kraja obistinila, jer su izdavači za takve naslove davali velike popuste (do 50 odsto, a najmanje 30 odsto).

Na ovom sajmu se najbolje i najviše prodaju knjige za decu svih uzrasta jer to je još najjeftiniji kvalitetan poklon pošto im se cene kreću od 280 dinara, koliko staje svaki od pet romana Gradimira Stojkovića o avanturama Hajduka ( kod „Evro Djintija“), do pravog likovnog remek dela „Princeze“ (tekst Filipa Lešerniajera i ilustracije Rebeke Dotrmer) koje staje 1.240 dinarana štanadu “ Belog puta“.

To je inače, ne samo najskuplja slikovnica na tom šatandu, već i najprodavanija.

Ukus tinejdžera najbolje je pogodio „Kreativni centar“ koji je najzadovoljniji prodajom „Knjige za svaku devojčicu“ Violete Babić i njenim dodatkom „Beležnica za svaku devojčicu“.

Najveća ponuda je komercijalne beletristike svih žanrova (krimići, ljubići, SF, horor, avantguzristički, istorijski….) jer za tu vrstu knjiga ipak vlada najveće interesovanje. Tu su lideri sa nevećim brojem naslova „Laguna“, “ Alnari“, „Evro-Djunti“.

Iznenadjenje za svakoga ko prati izdavačku produkciju u Srbiji bio je podatak da se na štandu „Mono i Manjana“ odlično prodaje knjiga Miča Elbuma „Pet ljudi koje srećeš u raju“.

Elbum, američki sportski novinar je pre više od deset godina napisao dirljivu knjigu „Utorci s Morijem“, o posetama svom starom profesoru koji je na umoru.

Knjiga je godinama bila na listi besestelera ne fikcije „Njujork tajmsa“ pa je snimljen i tv film ( Morija je igrao ostareli Džek Lemon).

Izvor: Blic Online / Tanjug

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *