Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

HENDLOVA PERIKA JE POSKAKIVALA

Duhovite knjige o kompozitorima Stivena Iserlisa

Koju deonicu je pevao papagaj Stravinskog, kako je Mocart doterivao svoje kovrdžice, a Šuman jačao prste, šta je najviše brinulo Čajkovskog, zašto je Hendlova perika poskakivala, samo su neka od pitanja na koja duhovite odgovore daju dve knjige violončeliste Stivena Iserlisa.

Poznati violončelista Stiven Iserlis, dobro znan i beogradskoj publici, pored muzike se bavi i pisanjem. U želji da deci prenese neobične priče i anegdote koje je slušao od svoje učiteljice violončela, Iserlis je napisao dve knjige o životima dvanaest čuvenih kompozitora. One su upravo objavljene u ediciji „Naše muzičke knjige“ izdavačkih kuća „Ružno pače“ i „Mono i manjana“.

– Prva knjiga nosi naziv „Zašto je Betoven prosuo paprikaš“ (preveo Zoran Paunović). U njoj je na neodoljiv način, kroz urnebesne biografske portrete, oživljeno šest Iserlisovih omiljenih kompozitora: Bah, Stravinski, Mocart, Šuman, Brams i Betoven. U drugoj knjizi „Zašto je Hendlova perika poskakivala“ (prevod Branislava Maoduš i Olivera Marić) autor nastavlja deci da prenosi predivni dar – šansu da svoj svet nastane sjajnim kompozitorima tako što će se sa njima sprijateljiti. U toj knjizi neodoljivo nas uvlači u život Hajdna, Šuberta, Dvoržaka, Čajkovskog, Forea i Hendla, oživljavajući ih na način koji neizbežno zaokuplja maštu svakog deteta – kaže Jelena Mojović, PR menadžer izdavačke kuće „Mono i manjana“.

Knjige sadrže portret kompozitora, kratak opis njegovih muzičkih dela, s upućivanjem na neke od kompozicija koje bi se posebno mogle dopasti deci, i kratku biografiju kompozitora. Posebnu draž daju im živopisne crno-bele ilustracije.

Izvor: Blic Online M. Graf

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *