Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

LISTA NAJPRODAVANIJIH BEZ PROMENA

Na prvom mestu liste najprodavanijih knjiga u decembru 2009. godine koju jeobjavila virtuelna Knjizara.com nalazi se roman Ljiljane Habjanović Đurović ,Voda iz kamena“.

Ta kniga je trenutno najveći hit pošto se našla i na prvom mestu liste bestselera 16 knjižara Medija-IPS.

Na drugom mestu se našao ,,Doktor Aron“ Vuka Draškovića koji je u novembru bio na skromnom 13. mestu ali zatim je usledilo nekoliko medijski veoma dobro propraćenih promocija kao i saopštenje da se našao među 15 romana u širem izboru za NIN-ovu nagradu i to je uticalo na naglo povećanje interesovanja čitalaca.

U istraživanje Knjizare com je u decembru bilo uključeno osam beogradskih knjižara: ,,Beopolis“, ,,Dereta“, ,,Mamut“, ,,Plato“, ,,Stubovi kulture“, ,,B92 Shop“, SKC, ,,Delfi“, Klub knjižara Madlenianum; ,,Teatar“ i ,,Agora“ iz Zrenjanina, ,,Danilo Kiš“ iz Subotice, Knjižara Kulturnog Centra iz Šapca, ,,Kultura“ iz Banja Luke i knjižara ,,So“ iz Herceg-Novog.

Svetski hit ,,Izgubljeni simbol“ Dena Brauna koji je u novembru bio na drugom mestu pao je na treće, ali treba očekivati da će interesovanje da se nastavi još nekoliko meseci a to znači da će se zadržati na listi bestselera.

,,Hoću da mi se nešto lepo desi odmah“ kultnog pisca mladih Marka Vidojkovića je u odnosu na novembar skliznuo za jedno mesto pa je sada na četvrtom, ali bitno je da VIdojković ne prestaje da fiascinira određeni sloj čitalaca već više od tri godine.

Isti je slučaj je i sa Paolom Koeljom koji već više od jedne decenije ima verne čitaoce u Srbiji i tako se svaki njegov roman pa i najnoviji ,,Pobednik je sam“ prodaje i bez medijske pažnje i sada je na petom umesto na sedmom mestu gde je bio u novembru.

Haled Hoseini i njegova dva romana ,,Lovac na zmajeve“ i ,,Hiljadu čudesnih sunaca“ nezaobilazni su na listama bestselera otkako su se pojavili.

Dve knjige ,,Koliba“, Vilijama Janga i ,,Tajna“, Ronde Bern sigurno su pozicionirane na listi (sedmo i osmo mesto) i teško će se naći objašnjenje za njihovu popularnost osim da obe u kriznim vremenima nude utehu i nadu određenom sloju čitalaca koji veruju u neke više sile.

,,Tesla, portret među maskama“ Vladimira Pištala koji je januara 2009. godine osvojio NIN-ovu nagradu i u decembru se još držao na listi hitova, ali na devetom mestu. Već u januaru bi mogao i da siđe sa liste pošto stiže novi laureat ove, još uvek najuticajnije, književne nagrade u Srbiji.

Na donjem delu liste od 11 do 20 mesta uglavnom su knjige koje su tokom prethodnih meseci imale pozicije i među prvih 10 a jedine ,,pridošlice“ su novi roman Ruiza Safona ,,Marina“ (13. mesto) pisca koji je sa ,,Senkom vetra“ i “ Igrom anđela“ osigurao prepoznatljivost kod srpskih čitalaca, i ,,Metro 2033″ Dmitrija Gluhovskog koji je stigao sa preporukom da je njačitaniji roman u Rusiji.

Izvor: B 92

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *