Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

PRISLIJEV ROĐENDAN


75. RODJENDAN

Da je živ, populari američki rok pevač Elvis Prisli danas bi napunio 75 godina, a njegovi i dalje veoma brojni obožavaoci obeležiće Prislijev rodjendan mnogim manifestacijama koje će biti održane u Americi, ali i širom sveta.

Za milione obožavalaca, Kralj roka čije je pravo ime Aron Elvis Prisli, još je živ i njegov će rodjendan biti dostojno proslavljen u SAD, ali i u čitavom svetu kao da nije preminuo, u 42. godini.

„Elvis je i dalje popularan u celom svetu, a njegovi poštovaoci i obožavaoci i ove godine okupiće se povodom njegovog rodjendana u Grejslendu“, izjavila je porparolka Prislijevog imanja u Tenesiju, gde će biti održane mnoge svecanosti.

Bivša Prislijeva žena Prisila i kćeka jedinica Lisa Mari Prisli seći će rodjendansku tortu na travnjaku u Grejslendu koji se od 2006. godine vodi kao istorijski spomenik i koji svake godine obidje oko 600.000 posetilaca.

Kako prenose strani mediji, u Memfisu je ove godine 8. januar proglašen za „Dan Elvisa Prislija“ i tim povodom biće održani brojni koncerti i izložbe. Klubovi Prislijevih fanova predvideli su slične dogadjaje u Tokiju, Londonu i Parizu.

„Elvis je jedan od retkih ljudi koji su umeli da sruše kulturne granice“, izjavio je tim povodom organizator izložbe u Prislijevu čast u Klivlendu, Ohajo.

Trideset i dve godine posle smrti, kada ga je pokosio srčani udar, Elvis je još važna figura u kulturi, izjavila je Erika Dos, profesor američkih studija na univerzitetu u Indijani.

Elvis je svoj prvi doprinos roku dao hitom „Heartbreak Hotel“ iz 1956. godine. Neodoljive harizme, on je za sobom povukao posleratnu generaciju koja nije prihvatala konvencije.

„Bio je neverovatno lep i svesno i odlučno je srušio seksualne tabue 50-ih godina. Privlačnim su ga smatrale kako žene tako i muškarci“, rekla je profesorka Dos, autorka knjige „Elvis kultura: Obožavaoci, vera i imidž“.

Rodjen u skromnoj porodici 8. januara 1935. u mestu Tupelo, na jugu Misisipija, Elvis je ušao u legendu kao siromah koji je uspeo, kao belac koji je pevao kao crnac i kao pravi seks simbol.

Uz pop ikonu Majkla Džeksona, preminulog 2009. godine, Elvis Prisli je pevač koji je prodao najveći broj ploča na svetu (blizu milijardu). Pored muzike bavio se i filmom u kojima je ostvario tridesetak uloga.

„On je do te mere u središtu našeg muzičkog rečnika, on je DNK naše muzike“, rekao je povodom Elvisovog rodjendana Džef Melnik, profesor američkih studija na univerzitetu Babson u Masačusetsu.

Njegovu ogromnu popularnost ne uzrokuje njegova preuranjena smrt, ocenio je profesor podsećajući da se Prisli pred kraj života borio protiv gojaznosti, zavisnosti od lekova i depresije.

„Ono što je ostalo su neverovatni snimci umetnika koji je radio stvari koje se niko pre njega nije usudio da uradi. Jednostavno je bio jako dobar i to je sve“, kazao je on.

Medju najvećim hitovima Elvisa Prislija svakako su pesme „All shook up“, „Don’t be cruel“, „Love me tender“, „Are you lonesome tonight“, „It’s now or never“, „Can’t help falling in love“, „Little sister“, „Viva La Vegas“, „Suspicious mind“, „In the ghetto“, „Always on my mind“ i mnoge druge.

Izvor: S – media/Tanjug

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *