Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

BUĐENJE „ZIMSKOM NESANICOM“

KNJIGA jednog od najpoznatijih, najomiljenijih i najuticajnijih američkih pisaca 20. veka – Rejmonda Karvera (1938-1988) posle skoro dvadeset godina ponovo je objavljena na srpskom. Reč je o zbirci izabranih pesama i priča „Zimska nesanica“ (izdavači „Lom“ i „Beli put“, izbor i prevod Flavio Rigonat).
Mada je pre svega poznat kao pisac kratkih priča, Karver je insistirao na tome da je prevashodno pesnik. Mnoge njegove pesme bile su polazna tačka za kratke priče, pogotovo što su skoro sve autobiografske. One često razjašnjavaju emocionalnu ili biografsku pozadinu koja je u pričama zamagljena. Karver je o svom pisanju govorio: „Moje priče su poznatije, ali ja lično volim moju poeziju. I pesme i priče pišem na isti način, i rekao bih da su efekti slični. Ista sabijenost jezika, emocije, čega uglavnom nema u romanu.“ Od svoje dvadesete do kraja života napisao je više od 300 pesama koje su sabrane u knjizi „All of us“ (Svi mi).

Karver je rođen u Oregonu, a odrastao u gradu Jakima u državi Vašington, na krajnjem severozapadu Amerike. Poreklom iz siromašne radničke porodice, oženio se već u devetnaestoj godini sa Merien, koja je imala samo šesnaest, i uskoro dobio dvoje dece. Bio je prisiljen da radi svakojake poslove da bi prehranio porodicu i stalno je menjao mesto boravka. Već krajem pedesetih počinje da piše poeziju i kratke priče. Vremenom je postao alkoholičar, što je dovelo do raspada porodice.

Tek 1976. objavljena mu je prva knjiga kratkih priča i on ubrzo posle toga raskida sa alkoholom, ali i sa suprugom. Poslednjih deset godina života proveo je sa pesnikinjom Tes Galager i u tom periodu napisao je i objavio po tri knjige priča i poezije.

Karverove pesme i priče uglavnom se bave svakodnevnim životom običnih ljudi američke niže klase, a poznate su po svom minimalističkom izrazu i prigušenoj emotivnosti. One su nešto uhvaćeno letimičnim pogledom, u prolazu, govorio je. Na njegovoj nadgrobnoj ploči, kako je sam želeo, piše: „Pesnik, pisac kratkih priča i eseja“.

Izvor: Večernje novosti B. Đ.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *