Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

POLA VEKA OD SMRTI ALBERA KAMIJA

Francuska će sutra obeležiti 50 godina od smrti književnika, filozofa i nobelovca Albera Kamija. Autor „Stranca“, „Kuge“ i „Mita o Sizifu“, koji je poginuo je u saobraćajnoj nesreći, mitska je ličnost francuske književnosti, podseća Frans pres.

Francuske vlasti i dalje čekaju na odluku porodice da li će ostaci književnika biti prebačeni u Panteon – spomenik u Parizu koji je od sahrane Viktora Igoa posvećen sećanju na francuske velikane.

Predsednik Nikola Sarkozi predložio je da ostaci Albera Kamija budu prebačeni iz Provanse u Panteon, gde počivaju i Žan-Žak Ruso i Emil Zola. Kamijeva kćerka, Katrin Kami koja upravlja očevom zaostavštinom, izrazila je „sumnje“ u vezi sa Sarkozijevim predlogom, ali ga nije odbacila. Prebacivanju Kamijevih ostataka u prestonicu protivi se, međutim, njegov sin Žan Kami.

Kamijev prvi roman „Stranac“ (1942) prodat je u sedam miliona primeraka i preveden je na oko 40 jezika. Autor je pozorišnih komada „Kaligula“, „Pravednici“ i „Opsadno stanje“. Kami je bio levičar, ali je 1951. godine osudio totalitarizam SSSR-a u „Pobunjenom čoveku“, što je uticalo na njegov odnos sa Žan-Polom Sartrom. Poginuo je u saobraćajnoj nesreći nedaleko od Pariza. U to vreme radio je na romanu „Prvi čovek“ koji je izdat posthumno.

Izvor: Blic Online/Beta

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *