Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

KINOTEKA TRAŽI ZAŠTITU UNESKO -a

U godini proslave šest decenija postojanja Jugoslovenska kinoteka će zatražiti da se zgrada njenog muzeja u Kosovskoj ulici stavi pod zaštitu UNESKO-a kao spomenik kulture.

Jugoslovenska kinoteka će zatražiti da se zgrada njenog muzeja u Kosovskoj ulici stavi pod zaštitu UNESKO-a kao spomenik kulture, rekao je direktor ove ustanove Radoslav Zelenović.

„Imamo ideju da se prostor Muzeja stavi pod zaštitu UNESKO-a kao spomenik kulture. Ne zavisi od nas, ali ćemo raditi na tome“, rekao je Zelenović na konferenciji za novinare povodom godišnjih rezultata rada Kinoteke.

Zelenović je ukazao da je Kinoteka, u godini proslave šest decenija postojanja, ušla u svoju novu zgradu u Uzun Mirkovoj ulici, „konačno je rekonstruisala i renovirala Arhiv Kinoteke“, a sa ustanovljavanjem Centra za digitalizaviju krenula je „u pravu zaštitu domaćeg filma“.

Direktor Arhiva kinoteke Saša Erdeljanović rekao je da je završena kompletna rekonstrukcija 20 filmova snimljenih između 1945. i 1970. godine, a koji su imali problematične kopije. Među tim ostvarenjima su „Put oko sveta“, „Silom otac“, „Ljubav i moda“, „Ostrva“, „Besmrtna mladost“ i „Doktor“.

Za rekonstrukciju domaćih filmova, Ministarstvo kulture je ove godine izdvojilo 160.000 evra i posao je obavljen u filmskoj laboratoriji u Budimpešti, pošto takve nema u Centru za digitalnu restauraciju.

Novinarima je prikazano pet minuta potpuno osveženog klasika Soje Jovanović „Put oko sveta“ (1964), a Radoslav Zelenović je rekao da postoji kopija filma „Ljubav i moda“ (1960) koja je sinhronizovana na engleski jezik, uz korišćenje glasa Mije Aleksića.

Srpska filmska baština širom sveta

Povodom toga, Zelenović je dodao da Kinoteka planira da srpsku filmsku baštinu predstavi i distribuira po svetu „jer sada prvi put to može da se uradi na adekvatan način“.

Saša Erdeljanović je rekao da je pre 20 dana završena rekonstrukcija šest depoa sa samozapaljivim nitratnim trakama, a Zelenović je ukazao da je to učinjeno prvi put od 1964. godine, zahvaljujući vanrednim sredstvima Ministarstva kulture.

„Tamo su bile drvene police sa 40.000 traka. Bezbednost nitratnih traka sada je izvesna„, dodao je Zelenović.

Kinoteka je, kako je rečeno, dobila na čuvanje oko 7.000 kopija raznih filmova iz arhiva novosadske „Neoplante“ i Muzeja Josipa Broza Tita.

„U kamionima nam je stiglo 30 tona materijala. Trebaće nam tri godine da sve to popišemo“, rekao je Zelenović.

Kinoteka je, prema rečima Saše Erdeljanovića, postala i korisnik legata Miomira Denića, Soje Jovanović, Vlastimira Gavrika i Pavla Vujisića.

„Vujisićeva supruga predala nam je njegove arhivske materijale – poklone koje je dobio od Orsona Velsa tokom snimanja Bitke na Neretvi i kolekciju mačeva i sablji od kojih jedna potiče iz 18. veka“, rekao je Erdeljanović.

Zelenović je rekao da je iz bugarske kinoteke Srbiji vraćen negativ filma „Urnebesna tragedija“ Gorana Markovića (1995), i da će Jugoslovenska kinoteka tokom 2010. nastojati da iz drugih zemalja prikupi negative domaćih filmova koji su snimljeni tokom 1990-ih godina.

Izvor: RTS

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *