Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

PAPA BLAGOSLOVIO SIMPSONOVE

VATIKAN Papa je kroz vatikanski dnevnik „Oservatore romano“ dao blagoslov čuvenoj američkoj crtanoj televizijskoj seriji „Simpsonovi“, čestitajući joj na pristupu veri.

Crtanoj seriji, koja proslavlja 20 godina emitovanja, „Oservatore romano“ čestitao je na trajanju i zahvalio što već toliko godina zasmejava ljude širom sveta.

Dnevnik u svom članku seriju opisuje kao „realističnu i inteligentno napisanu“, mada „preterana vulgarnost jezika, nasilje u pojedinim epizodama i poneki ekstremni izbor scenarista“ podležu kritici.

U seriji vera se često javlja kao tema, a svojstveni način na koji joj pristupaju Simpsonovi gotovo da se pretvara u „simpsonovsku teologiju“.

Homerovo neznanje i zbunjenost u vezi religije su „ogledalo ravnodušnosti i potrebe modernog čoveka za verom“, ističe dnevnik.

U članku se komentarišu mnoge epizode čija su tema vera, među kojima je ona u kojoj glavni lik serije Homer kaže: „Nisam baš neki čovek od vere, ali ako si gore, spasi me Supermene“.

Prema oceni Vatikana, Homer je u Bogu, ipak, našao svoje poslednje utočište, mada ponekad pogreši u vezi njegovog imena.

Izvor: Večernje novosti /Tanjug

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *