Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

IZDAVAČI ZANEMARUJU KRITIKU

Objavljen širi izbor žirija Vitalove nagrade

U ovogodišnjem širem izboru za tradicionalnu „Vitalovu“ književnu nagradu „Zlatni suncokret“ našlo se devet romana, tri knjige poezije i samo jedna knjiga književnih eseja.

Žiri Vitalove nagrade u sastavu: Jovan Zivlak, Nikola Strajnić i Vladimir Gvozden izdvojio je romane „Glasovi u vetru“ Grozdane Olujić, „Ljetopis vječnosti“ Žarka Komanina, „Prsti ludih očiju“ Rajka Vasića, „Forward“ Slobodana Vladušića, „A ako umre pre nego što se probudi?“ Đorđa Pisareva, „Quattro stagioni“ Slobodana Tišme, „Parter“ Igora Marojevića, „Bakarni bubnjevi“ Miomira Petrovića, „Svi na kraju kažu mama“ Ljiljane Đurđić, zatim knjige poezije „Sa moga prozora, odličan je moj život“ Ivančice Đerić, „Planeta Dunav“ Ljubomira Simovića, „Sedam malih knjiga“ Miloša Latinovića, kao i knjiga književnih eseja „Kratka istorija preobilja“ Tihomira Brajovića.

Žiri ističe da se naša književnost u najvećoj meri bavi minulim ratovima i traumatizmima koji obeležavaju iskustvo generacija koje su bile neposredni ili posredni učesnici i saučesnici pomenutih događaja. Postupci kojima se služi, naglašavaju članovi žirija, ne izlaze iz okvira već dostignutih u prethodnim decenijama, kako u prozi tako i u poeziji. Očigledno je odsustvo pažnje izdavača prema kritici, eseju i književnoj publicistici, te je stoga u godišnjoj produkciji mali broj naslova iz pomenutih žanrova.

Izvor: Blic Online M. Graf

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *