Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

SLIKE KOJE SE PRVI PUT VIDE

Na Novogodišnjoj aukcijskoj izložbi u „Progresu“ najveću početnu cenu od 20.000 evra ima delo Save Šumanovića

Poleksija Todorović: „Portret mlade devojke u narodnoj nošnji“

Slike Save Šumanovića, Poleksije Todorović, Petra Lubarde, Bete Vukanović, Uroša Predića, Mila Milunovića…, koje do sada nisu izlagane u javnosti, stižu iz privatnih kolekcija na veliku Novogodišnju aukciju u organizaciji galerije „Arte“, koja će biti održana 29. decembra u 18.00 časova u beogradskoj galeriji „Progres“. Najveću početnu cenu od 20.000 evra na ovoj specifičnoj izložbi koja prikazuje celi 20. vek ima slika „Lik devojčice“ Save Šumanovića, a najnižu rad Mihajla Petrova od 100 evra i delo Ivana Tabakovića „Dubrovnik“ – od 130 evra.

Aukciju će voditi novinarka Marina Nikolić, a opsežan katalog u kojem su navedene početne cene, ali i procenjena vrednost svakog od 137 dela koja se nude, pružaju mogućnost da se umetničkim delima trguje legalno, da se zna šta koliko košta i vredi i da se uredno plati porez na svaku transakciju. Tako se ukida siva zona trgovine umetničkim delima. Procenu umetničkih dela uradio je istoričar umetnosti Vladimir Vasić, ali konsultovani su i drugi istoričari umetnosti. Lepota aukcija je, kao što reče jedan znalac, u iznenađenjima, jer obično tada iz privatnih kolekcija u svet izađu vredna i dotad malo poznata dela.

– U galeriji „Arte“ u Takovskoj ulici broj 20, od 17. decembra već se mogu gledati ulja na platnu i to, pre svega, dela savremene umetnosti koja će biti ponuđena na aukciji. Sinoć je, tim povodom, u ovom prostoru bio priređen koktel za sve ljubitelje umetnosti. U maloj galeriji „Arte“ (Svetogorska 29), izloženi su, pak, akvareli, crteži, tuševi. Sva dela se mogu u ovim prostorima pogledati do 26. decembra. Potom se cela izložba, u nedelju 27. decembra, seli u galeriju „Progres“ (Zmaj Jovina 8-10) koja će u ponedeljak, 28. decembra, biti od 10-21 čas otvorena za publiku. Dan kasnije, 29. decembra u 18 časova, počinje licitacija – kaže Bojan Muždeka, pi-ar galerije „Arte“, i dodaje:

Sava Šumanović: „Lik devojčice“

– Ulje na platnu pod nazivom „Lik devojčice“ Save Šumanovića je dimenzija 35 puta 27, iz 1939. godine. Procenjena vrednost ovog rada je od 25.000 do 30.000 evra. Slika je bila dugo u privatnom vlasništvu, tako da se nije našla ni u monografiji Save Šumanovića, i prvi put je ponuđena na prodaju. Čak je i ram iz tog perioda. Postoje još neka dela koja imaju zanimljivu priču kao što je „Portret mlade devojke u narodnoj nošnji“ Poleksije Todorović, koji je objavljen u monografiji Steve Todorovića i za koji se verovalo da je njegovo delo. Boljim uvidom se ispostavilo da je to, ipak, delo njegove žene Poleksije, koja spada u red naših prvih značajnih slikarki i koja je često nepravedno bila u senci supruga. Početna cena ovog rada je 17.000 evra. Zanimljiv je i pejzaž Anđelije Lazarević, zato što su njeni pejzaži retki.

Na licitaciji će se naći i dela Ivana Tabakovića, Stojana Aralice, ruskih autora, na primer, Stepana Feodorovića Kolesnikova. Njegov rad je pre dve godine prodat u Londonu za 7000 evra. Tu su Mladen Josić, potom Boža Prodanović… Milo Milunović je uradio mali broj mozaika u malteru, a baš takav rad „Sova“ teži 20 kg, a početna cena mu je 9.500 evra. Prvi put je u prodaji i Lubardina slika iz 1965. godine, privatno je vlasništvo, ima čak i posvetu, koja kod nas nikad nije bila izlagana. Nastala je posle Lubardinog boravka u Indiji.

U ponudi su, saznajemo, i radovi Ljubice Cuce Sokić, Leonida Šejke, Olje Ivanjicki, Ljube Popovića, Vlade Veličkovića, Milića od Mačve, Nedeljka Gvozdenovića, Radomira Reljića. Na aukciji će se naći i šest skulptura među kojima je i rad „Anđeo“ Mrđana Bajića, kojim se predstavio 2007. na Venecijanskom bijenalu. Nisu zaboravljeni ni konceptualni umetnici Raša Todosijević i Era Milivojević.

Bojan Muždeka, za kraj, iznosi i sledeće zapažanje: umetnička dela ljudi kupuju da bi uživali u njima, a posle ih naslednici prodaju da bi imali koristi. A svaka slika je priča za sebe.

Izvor: Politika B. Lijeskić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *