Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

IZLOŽBA LIČNIH PREDMETA VOJVODE PUTNIKA

Otvorena izložba ličnih predmeta vojvode Radomira Putnika. Među dragocenostima Orden Karađorđeve zvezde, vojvodina sablja, šajkača, radna beležnica.

U Vojnom muzeju u Beogradu otvorena izložba ličnih predmeta vojvode Radomira Putnika (1847-1917), kojima je obogaćena muzejska kolekcija „Vojvodska soba“.

Od posebnog značaja su jedina dva sačuvana odlikovanja vojvode Radomira Putnika – Orden Karađorđeve zvezde sa mačevima i najveći engleski vojnički orden svetog Mihaila i Đorđa.

Među ostalim dragocenostima su vojvodina sablja, šajkača, vojvodske epolete, radna beležnica, građa za istoriju ratova 1885. godine, knjige, lična arhiva i brojni drugi predmeti.

Vojni muzej je obogatio svoju zbirku uz saradnju s potomcima vojvode Radomira Putnika, Srpskom pravoslavnom crkvom i Narodnim muzejom iz Kraljeva.

„Vojvodska soba“ je deo stalne postavke Vojnog muzeja od 1961. godine i do sada je sadržala lične predmete Stepe Stepanovića, Živojina Mišića i Petra Bojovića.

Radomir Putnik rođen je u Kragujevcu 24. januara 1847. godine. Vojničko zvanje je stekao u Artiljerijskoj školi. Postaje oficir Srpske vojske i dobija čin potporučnika. Posle napredovanja u službi 1903. godine postavljen je za načelnika Glavnog generalštaba. Tvorac je moderne srpske vojske.

Posle Kumanovske bitke postao je prvi srpski vojvoda. Sa Krfa 1916. godine otišao je na lečenje u Nicu i godinu dana nakon toga je umro u sedamdesetoj godini života, a iza njega je ostao mit o nepobedivosti.

Izvor: RTS

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *