Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

POZORIŠTE NA TERAZIJAMA OBELEŽAVA 60 GODINA RADA

PROSLAVA 23. DECEMBRA

Teatar koji je danas jedino muzičko pozorište ne samo u Srbiji nego i na Balkanu, nekoliko puta je menjao ime. Osnovan je 1949. godine kao Humorističko pozorište.

Od 1954. naziv se menja u Beogradska komedija, a od 1959. godine, spajanjem sa Beogradskim dramskim, postaje Savremeno pozorište, koje je predstave izvodilo na dve pozornice – Sceni na Crvenom krstu i Sceni na Terazijama.

U sezoni 1975/76. ovaj teatar ponovo postaje nezavisan i dobija svoj sadašnji, prepoznatljivi naziv – Pozorište na Terazijama.

Zbog temeljne rekonstrukcije matične zgrade na Terazijama, predstave su se od 1991. do povratku u svoju zgradu 2005. godine igrale na sceni Teatar T, u Domu kulture „Vuk Karadžić“.

U proteklih šest decenija Pozorište na Terazijama bilo je kuća u kojoj su radili neki od najpoznatijih glumaca svog vremena, kao što su Branka Mitić, Željka Rajner, Dragutin Dobričanin, Miodrag Petrović Čkalja, Mića Tatić, Vesna Predojević, Tanja Bošković, Dragica Maksimović, Rade Marjanović.

U aktuelnom periodu zvezde ovog pozorišta su Ivan Bosiljčić, Mina Lazarević, Nikola Bulatović, Jelena Jovičić, Slobodan Stefanović…

U prvih 20 godina, repertoar Pozorišta činile su operete i komedije, a 60-ih godina prošlog veka počinju da se izvode i prvi brodvejski komadi. Pamte se „Oklahoma“ (1966), „Priča iz zapadnog kvarta“ (1968), „Poljubi me, Kato“ (1969).

Danas je Pozorište na Terazijama pozicionirano kao autentična institucija kulture, sa četiri umetnička ansambla (dramski, baletski, horski i orkestarski), čije predstave mesečno pogleda više od 7.000 ljudi.

Na repertoaru se nalaze hit produkcije „Cigani lete u nebo“, „Briljantin“, „Čikago“, „Maratonci trče počasni krug“, „Neki to vole vruće“, „Kabare“..

Na sceni „Milenko Zablaćanski“, nazvanoj po tragično preminulom prvaku ovog teatra, realizuju se kabaretske predstave.

Novine u repertoarskoj politici, koje se sprovode od 2000. godine, rezultirale su prvoklasnim produkcijama mjuzikla, dolaskom poznatih svetskih koreografa u pozorište, kao što su Čet Voker i Džoe Alegado, kao i stvaranjem novog žanra – baletskih predstava, od koji je „La Kapinera“ osvojila nekoliko važnih nagrada.

Poslednjih godina Pozorište na Terazijama realizuje uspešan koncept audicija za svoje nove predstave i na taj način daje jednaku šansu svim zainteresovanim umetnicima, a naročito mladima, da postanu deo dramskog, baletskog, horskog ili orkestarskog ansambla.

Na Dan pozorišta – 23. decembra biće promovisana monografija pozorišta posvećena jubileju.

Izvor: S media/ Tanjug

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *