Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

KONCERT VIOLINISTE ŠAPIRA

Izraelski violinista Itai Šapira nastupiće sutra uveče sa Beogradskom filharmonijom na koncertu u Kolarčevoj zadužbini, najavila je ta filharmonija.

Uz dirigenta Jaka Kusista, jednog od najsvestranijih finskih muzičara, Šapira će sa Filharmonijom, premijerno u Beogradu, svirati Violinski koncert mladog izraelskog kompozitora Avnera Dormana (1975), čija dela izvode Njujorška, Losandjeleska, Izraelska, Minhenska i Bečka filharmonija sa Zubinom Mehtom.

Pored muzike Dormana, na programu koncerta je i muzika severnih krajeva iz kojih stiže dirigent, kompozitor i violinista Kusisto – dela dvojice kompozitora iz Finske – simfonijska poema „Tapiola“ Jana Sibelijusa i „Kalevalsvita“ Una Klamija.

O Šapiri, koji se posle decenije prisustva na svetskoj muzičkoj sceni etablirao kao muzičar koji se, pored sjajnog izvodjenja standardnog violinskog repertoara, ističe inovativnim repertoarom savremene muzike, „Njujork tajms“ je pisao da je „toliko virtuozan da bi mogao da hoda po žici“, a „Fajnenšl tajms“ o „njegovom svilenkastom tonu i smelim bravurama“.

Kao solista i kamerni muzičar Šapira je nastupao u SAD, Kanadi, širom Evrope, Australije i Kine u najprestižnijim koncertnim salama kao što su Kvin Elizabet hol, Auditorijum Luvra i Karnegi hol, sa velikim svetskim orkestrima i dirigentima.

Šapira, koji sada živi u Njujorku, odrastao je u Izraelu gde se školovao kod proslavljenog pedagoga Ilone Feher da bi potom studije nastavio na Djulijardu.

Dobitnik prestižne nagrade Klermon, Šapira je, zajedno sa cenjenim kolegom Hagaijem Šahamom, nedavno osnovao Fondaciju „Ilona Feher“, posvećenu razvoju i promociji mladih izraelskih violinista.

Sa Beogradskom filharmonijom Šapira će ponovo svirati u aprilu 2010. godine, kada će, zajedno sa još trojicom vrhunskih violinista, Šahamom, Robertom Bokorom i Stefanom Milenkovićem, nastupiti pod upravom ser Nevila Marinera, jednog od najznačajnijih dirigenata današnjice.

Izvor: S media

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *