Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

DELA MILENE PAVLOVIĆ U RIMU I PARIZU

U okviru obeležavanja 100 godina od rođenja Milene Pavlović Barili, dela te velike srpske umetnice, biće predstavljena u Rimu, Riminiju i Parizu.

Dela Milene Pavlović Barili, u okviru obeležavanja 100 godina od rođenja te velike srpske umetnice, biće predstavljena u Rimu, Riminiju i Parizu, najavio je ministar kulture Srbije Nebojša Bradić.

Želim da istaknem simboličku činjenicu da godina obeležavanja 100 godina od rođenja Milene Pavlović Barili u svom finalnom delu ima tri postavke u gradovima njene mladosti, koji su uticali na njeno umetničko sazrevanje“, kazao je Bradić.

Ministar je istakao da se tekuća godina završava dinamičnim aktivnostima koji su obeležili srpsku kulturu, a to su i 100 godina od rođenja kompozitorke Ljubice Marić i 150 godina od rođenja slikara Pavla Paje Jovanovića.

Istakao je važnost zaokruživanja jedne „misije“ koja se završava izložbom u Riminiju u saradnji sa Univerzitetom u Bolonji, kao i odnos kulturne saradnje dve zemlje koji je veoma bitan.

Bradić je kazao da je najvažniji uspeh u nastojanjima da se realizuju te izložbe i smatra da će postavke u Italiji i Francuskoj na dobar način sabrati sve ono što odlikuje i ličnost i delo Milene Pavlović Barili, kao i da je to potvrđuje kao našu, ali svetsku umetnicu.

Dodao je da će pored pomenutih internacionalnih izložbi, u Galeriji Srpske akademija nauka i umetnosti biti velika postavka posvećena radu Paje Jovanovića.

Književnica Sanja Domazet smatra da je projekat obeležavanja jubijela Milene Pavlović Barili veoma uspešan zato što se do sada o njoj nikada nije pisalo, niti pričalo tako opširno.

Podsetila je da je izložba u SANU pod nazivom „San o buđenju“ posvećena toj velikoj umetnici bila rekordno posećena, a postavku je pratila i obimna monografija autorke Jelice Milojković.

Domazet je kazala da je izvedena drama o Mileni Pavlović Barili „Mesec u plamenu“, čiji je ona autor, u Beogradskom dramskom pozorištu, u režiji Stefana Sablića, istakavši da se tim programom ne završava bavljenje tom umetnicom.

„Celokupan program obeležavanja jubilela je podsticaj da se i drugi umetnici predstave na taj način, a o Mileni Pavlović Barili će se tek pisati“, zaključila je Domazet.

Izvor: RTS

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *