Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

FRAGMENTI IZ LUVRA VRAĆAJU SE U EGIPAT

Egipatskom lideru Hosniju Mubaraku, predsednik Francuske Sarkozi predao u Parizu deo freske iz Doline kraljeva. Fragment koji je bio odnet iz Egipta, godinama je čuvan u Luvru.

Francuski predsednik Nikola Sarkozi predao je u Parizu egipatskom lideru Hosniju Mubaraku jedan od fragmenata fresaka izloženih u Luvru, čiji povraćaj traže egipatske vlasti.

Posle ručka u Jelisejskoj palati, dvojica predsednika pozirala su ispred fragmenta koji potiče iz grobnice princa 18. egipatske dinastije (1550-1290. pre nove ere). Grobnica se nalazi u Dolini kraljeva, nedaleko od Luksora.

Mnogo vam hvala“, rekao je Mubarak rukujući se sa Sarkozijem. Preostali fragmenti, koje je Francuska pristala da vrati Egiptu i koji potiču iz iste grobnice, već su vraćeni egipatskoj ambasadi u Parizu i danas bi trebalo da budu poslati u Egipat.

Odluku o vraćanju artefakata Egiptu doneo je u oktobru francuski ministar kulture Fransoa Miteran na osnovu saglasnosti naučne komisije francuskih muzeja.

Egipat je prethodno prekinuo arheološku saradnju sa Francuskom, iščekujući odluku o vraćanju antikviteta za koje tvrdi da su ilegalno izneti iz Egipta.

Izvor: RTS

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *