Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

STRAVINSKI U IZVOĐENJU ORKESTRA RTS – a

U Centru „Sava“, održan je koncert hora i orkestra Radio-televizije Srbije, pod upravom Bojana Suđića. Na programu su bila dela Igora Stravinskog. Koncert je direktno prenošen na Digitalnom kanalu.

Simfonijski orkestar i Hor RTS, pod upravom Bojana Suđića, održali su sinoć u Centru „Sava“ koncert posvećen muzici Igora Stravinskog.

Na programu su bila dva dela Igora Stravinskog „Svadba“ i „Posvećenje proleća“, nastala pre skoro jednog veka, predstavljaju prekretnicu u istoriji muzike. Koncert je direktno prenošen na Digitalnom kanalu.

„Svadba“, jedno od najupečatljivijih dela Stravinskog, za koje je sam kompozitor napisao libreto, izveli su mešoviti Hor RTS-a i solisti: Aneta Ilić, sopran, Nataša Jović Trivić, mecosopran, Hon Li, tenor iz Koreje koji već duže radi u Beogradu, gost iz Rusije Andrej Antonov, bas, pijanisti: Sonja Lončar, Andrija Pavlović, Natalija Mladenović i Tea Dimitrijević i Ansambl udaraljki RTS, pod dirigentskom upravom maestra Suđića.

Delo izuzetne umetničke snage i lepote u kome je Stravinski koristio ruski folklor kao i u baletu „Posvećenje proleća“ koje je u drugom delu koncerta izveo Simfonijski orkestar RTS-a pod dirigentskom upravom svog stalnog dirigenta Suđića, beogradska publika primila je sa zahvalnošću jer smo se kao muzička sredina pridružili svetu gde nema značajnog orkestra ni dirigenta u nizu od gotovo sto godina koji nisu izveli ova dela.

„Svadba“, ruske koreografske scene sa pesmama za četiri solo glasa, mešovit hor, četiri klavira i ansambl udaraljki, premijerno je izvedena daleke 1923. godine.

Genijalno ostvarenje Stravinskog „Posvećenje proleća“ slike iz paganske Rusije prati čudna simbolika, od burne reakcije publike na premijeri 1913. godine u Parizu sve do danas, ovo delo posebne orkestracije pisano van „normalnog“ opsega intenzivno se doživaljava, ono je moderno, savremeno i u 21.veku i traje svojom revolucionarnošću i vizionarstvom.

„Posvećenje proleća“ Stravinski je komponovano 1913. godine za Ruski balet.

Izvor: RTS

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *