Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

ZAVRŠNICA FESTIVALA KNJIGE U ISTRI

Na pulskom festivalu „Sa(n)jam knjige u Istri“ svečano su uručena književna i izdavačka priznanja „Kiklop“, među kojima je i nagrada za životno delo, dodeljena uglednom hrvatskom profesoru Aleksandru Flakeru

Književni teoretičar i istoričar, esejista i prevodilac Aleksandar Flaker (1924) posebno je zaslužan u proučavanju književnosti ruskog i hrvatskog realizma, kao i slovenskih književnosti u celini, a priznanje za životno delo dodeljeno mu je jednoglasnom odlukom upravnog odbora festivala.

Nagradu „Kiklop“ za najbolje hrvatsko prozno delo u 2009. godini, dobila je Julijana Matanović za roman „Knjiga od žena, muškaraca, gradova i rastanaka“, a pesničkom zbirkom godine žiri festivala proglasio je knjigu „Zidne novine“ Arsena Dedića. Nagradu za najbolji debitantski roman dobio je Franjo Janeš za knjigu „Noć mrtvih živaca“, a nagradu mu je uručio srpski filmski reditelj, scenarista i slikar Slobodan Šijan. Janeš je na svečanosti rekao da mu je posebno drago što prima priznanje od Slobodana Šijana, čiji ga je film „Maratonci trče počasni krug“ posebno inspirisao za pisanje nagrađenog romana. Za najbolje delo stranog autora u 2009. proglašen je roman „Muzej nevinosti“ turskog nobelovca Orhana Pamuka, dok je „Kiklopa“ za najbolji prevod dobila Maja Šoljan koja je na hrvatski prevela roman „Kad padne noć“ japanskog pisca Harukija Murakamija.

Za publicističko delo godine ,Kiklopa“ je dobila Mirjana Krizmanić za knjigu „Tkanje života“, a za najbolju knjigu eseja nagrađen je Mirko Kovač, autor knjige „Elita gora od rulje“. Statuete „Kiklop“, koje je izradio istarski vajar Josip Diminić, dodeljene su i u kategorijama za najbolje naučno i leksikografsko izdanje, za najboljeg urednika izdavačke kuće, najbolju ediciju ili kolo, najbolju dečju knjigu i za najbolju slikovnicu.

Jubilarni, 15. festival „Sa(n)jam knjige u Istri“, na kojem učestvuje više od 300 izdavača iz Hrvatske i regiona, održava se od 4. do 13. decembra. Festival je ove godine ugostio oko 200 autora, među kojima su i književnici i umetnici iz Srbije, Slobodan Šijan, Radivoje Dinulović, Tomislav Marković, Vladimir Arsenijević i drugi. Jubilarni festival je otvorio ugledni kanadski književnik argentinskog porekla Alberto Mangel, koji je publici u Puli predstavio svoju knjigu „Biblioteka noću“ i njen srpski prevod u izdanju beogradske „Geopoetike“.

Izvor: e – novine

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *