Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

IN MEMORIAM: PREMINUO VELIKI HRVATSKI FILMSKI SNIMATELJ TOMISLAV PINTER

Legendarni Pićo, hvala na suradnji!

ZAGREB U petak je u Zagrebu u 83. godini života preminuo veliki hrvatski filmski snimatelj Tomislav Pinter. Dobitnik osam Zlatnih arena, tri Nagrade Vladimir Nazor i Oktavijana za životno djelo, Pinter je kao direktor filmske fotografije potpisao više od devedeset dugometražnih igranih filmova.

Među njima brojna klasična ostvarenja hrvatske i jugoslavenske kinematografije poput „Breze“ A. Babaje, „Ronda“ Z. Berkovića“, „Skupljača perja“ A. Petrovića, „Prometeja s otoka Viševice“ i „Ponedjeljka ili utorka“ V. Mimice, „Bitke na Neretvi“ V. Bulajića ili „Samo jednom se ljubi“ R. Grlića.

Pintera sam imao sam priliku vidjeti na djelu kada sam kao asistent režije radio na filmu „Anđele moj dragi“ Tomislava Radića, snimanom u financijski nestabilnim okolnostima.

Ugodan i simpatičan gospodin s neizbježnim tamnim naočalama i lulom, Pićo – kako su ga zvali je, istina, povremeno znao zabrundati protiv uvjeta koji nisu išli na ruku njegovoj podrazumijevajućoj želji za visokim profesionalnim standardom, no zato se spretno znao snaći s onime što mu je bilo pri ruci pa se nekom zgodom za izgradnju svjetla poslužio – vratima frižidera.

Tom ili drugom prilikom prisjetio se kako je umjesto filtera, do kojih se tada kod nas nije moglo doći, na snimanju „Breze“ koristio prozirni celofan u boji u koji su se zamatali bomboni, a s osobitim je ponosom spominjao suradnju s Orsonom Wellesom kojem je snimao film „Mletački trgovac“.

Na kraju svakoga radnoga dana filmsku bi ekipu pozdravio duhovitim: „Hvala na suradnji!“.

Izvor: Večernji Janko Heidi

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *