Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

TREĆA DIMENZIJA PROŠLOSTI U VALJEVU

Obnovljena stalna postavka eksponata iz praistorijske pećine, pod nazivom „Treća dimenzija prošlosti, pogled iz budućnosti“, predstavljena je u valjevskom Narodnom muzeju. Izložen novi eksponat iz doba neolita.

Valjevski Narodni muzej večeras je predstavio obnovljenu stalnu postavku eksponata iz praistorijske pećine pod nazivom „Treća dimenzija prošlosti, pogled iz budućnosti“.

Postavka je obogaćena vrednim artefaktom, dvojnim grobom iz doba neolita, starim oko 8.000 godina, pronađenog na lokalitetu Jarište u selu Mali Borak kod Lajkovca.

Taj artefakt je posle konzervacije „na licu mesta“ bio najpre izložen u lazarevačkom Kulturnom centru s obzirom na to da se arheološki radovi odvijaju na obodu kopova Rudarskog basena Kolubara, a potom je prenet u valjevski Narodni muzej.

Tokom dve i po godine, od kada je otvorena nova postavka valjevskog muzeja, videlo ju je oko 40.000 posetilaca. Za tu postavku Narodni muzej dobio je nagradu „Mihailo Valtrović“ za najbolji muzej u Srbiji 2008. godine.

To priznanje valjevski muzej dobio je i 2005. za multimedijalnu postavku „Seča knezova (1804)“ u podrumu Muselimovog konaka, gde su, noć pre pogubljenja na mostu na reci Kolubari, bili zatočeni knezovi valjevske nahije Aleksa Nenadović i Ilija Birčanin.

Direktor Narodnog muzeja Vladimir Krivošejev rekao je da su od Ministarstva kulture Srbije dobijena dodatna sredstva za obezbeđenje prostora za novi eksponat.

Dodao je da je to druga veća promena stalne postavke Narodnog muzeja Valjevo, od kada je otvorena, u maju 2007. u okviru manifestacije „Noć muzeja“.

„Promena je obavljena i u sali ‘Svi putevi vode iz Rima’, a u nekoliko navrata su urađene manje dopune u još dve stalne postavke“, rekao je Krivošejev.

Izvor: RTS

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *