Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

DOLAZAK SLAVNIH U NAŠ GRAD

Aterbaleto, Akram Kan, Kompanija Kibuc… neka su od imena sa već zaključene liste sedmog Beogradskog festivala igre koji će, u aprilu, „gostovati“ i u Nišu, Novom Sadu i Somboru

Balet Ženeve zatvoriće beogradski festival (Foto Karol Parodi)

Godini 2009. dane odbrojavaju. Najveći događaji, festivalski, već su se desili i na kulturnoj sceni uveliko se pripremaju i sklapaju oni koji će obeležiti narednu godinu. Jedan od takvih je i Beogradski festival igre, sedmi po redu, koji je, po pravilu, u ovo doba godine već do kraja „odigran“ – na papiru. Sve je poznato što će se desiti u periodu 9-23. april 2010, na najvećem festivalskom događaju ove vrste u regionu. To proleće velike igre nije blizu, ali ne i predaleko za onu najvatreniju i najznatiželjniju publiku. Pa, evo naslova, imena, pozornica i još koječega što čini jedan ovakav prestižan festival.

Već po tradiciji, i sedmi Beogradski festival igre biće otvoren u „Sava centru“. Ovoga puta 9. aprila, kada će poznata italijanska kompanija Aterbaleto izvesti dva nova komada („Kao udisaj“ i „Zemlja“) ništa manje poznatog koreografa Maura Bigoncetija, dok će onaj najnoviji – „Besane noći“ – odigrati naredne večeri na sceni novosadskog SNP. Premijera je bila nedavno u Milanu, a Bigonceti se inspirisao muzikom italijanskog rok stara Lučana Ligabuea.

I na sledećoj festivalskoj stepenici je jedno markantno koreografsko (i igračko) ime – Akram Kan. Njegov „Bahok“, u izvođenju sa Nacionalnim baletom iz Pekinga, u stvari je produkcija čuvenog londonskog Sadlers Velsa, koju će naša publika moći da vidi 11. aprila u Madlenijanumu. Pomenuti umetnik rođen je u Londonu u porodici poreklom iz Bangladeša, pa otud, valjda, i toliki susreti i ukrštanja ljudi različitih kultura u njegovoj predstavi.

Sledećeg dana (12. april) je „Majorka“ – samo za nišku publiku, u tamošnjem Narodnom pozorištu. Kroz lepo špansko ostrvo, mesto ljubavi Žorž Sand i Šopena, uz obaveznu njegovu muziku, gledaoce vodi portugalska Kompanija Paulo Ribeiro i njihov istaknuti pijanista Pedro Burmester.

Sledeća festivalska adresa je „Ulica Vandenbranden br. 32″. To je, naime, naslov predstave belgijske trupe „PeepingTom“, kreacije Gabrijele Karizo i Frenka Šartijea, koju ćemo gledati 13. aprila u Beogradskom dramskom pozorištu.

Izraelska kompanija Kibuc koja je pre nekoliko godina otvorila Bitef predstaviće se Beograđanima u „Sava centru“ (15. 4) plesnim komadom „Na pojavu sunca“, inspirisanim „Vojcekom“. Dan kasnije, sa predstavom „Kef-Kafim“ („Dobar provod“), oni će biti na sceni somborskog Narodnog pozorišta. Iza oba naslova je isti koreografski potpis: Rami Ber.

Sledi „Vrt uživanja“, u Madlenijanumu (17. 4), i pariska Kompanija Blanke Li, svestrane umetnice koja je na sceni „oživela“ istoimenu sliku Hijeronimusa Boša. Pa, opet „Sava centar“ (19. 4) i u njemu „Justicija“ u izvođenju Kompanije Jasmin Vardimon, nove mlade snage već pomenutog londonskog Sadlers Velsa. „Pakao“ u JDP (21. 4) doći će sa amsterdamskom trupom EmioGreko/PC. Drugo ime u ovom koreografskom tandemu je Piter Šolten.

Balet Ženeve prvi put dolazi u Srbiju, da u „Sava centru“ (23. 4) zatvori 7. BFI. Njihov program je takozvani triplebill, ili veče sa tri plesna komada. Naslovi i autori su: „Raj“ (Saburo Tešigavara), „Prema želji“ (Adonis Foniadakis) i „Daleko“ (Sidi Larbi Šerkauji). Sve su to bile ženevske svetske premijere navedenih renomiranih koreografa, koji inače nisu Švajcarci.

Kao što vidimo, publika će u još tri grada u Srbiji moći da gleda predstave gostiju, i to ne „reprize“ onog već viđenog na beogradskim scenama. Prateći događaj biće izložba fotografija Nebojše Babića „Srbija u igri“. Prvo u beogradskoj galeriji „Progres“, a posle u novosadskom i somborskom pozorištu. Ovaj veliki festival su, osim institucija kulture, pomogli i generalni sponzor Vip, ambasade i kulturni centri zemalja učesnica i razni drugi prijatelji igre.

I na kraju mali opis za proleće već „upakovanog“ festivala one koja je BFI stvorila i stvara ga – Aje Jung: „Udisaj prve ljubavi, osećanje straha, shvatanje pripadnosti, usamljenost u grupi, putovanje u nepoznato, toplina doma, bezbrižnost detinjstva, traganje za pravdom, neponovljiv san… I sve je to Igra. Satkana od vazduha. Pokret beskonačan“.

Izvor: Pollitika M. Šehović

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *