Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

BEOBUK POVLAČI „DRAGULJ MEDINE“


Knjiga autorke Šeri Džons na „najgnusniji način skrnavi lik i porodicu proroka Muhameda“, tvrdi Mešihat Islamske zajednice u Srbiji

Glavni lik u romanu je Ajša, sedma žena proroka Muhameda koji je prikazan kao romaneskni junak

Direktor izdavačke kuće „Beobuk“ iz Beograda Aleksandar Jasić izjavio je juče da će ta kuća povući iz prodaje knjigu „Dragulj Medine“ autorke Šeri Džons zbog protesta Islamske zajednice u Srbiji.

„Nismo imali nameru da bilo koga provociramo i uvredimo. Iskreno se izvinjavamo svima koji su se našli povređeni“, rekao je Jasić agenciji Beta i naglasio da će „knjiga istog momenta biti povučena iz prodaje“.

On je rekao da će izdavačka kuća „Beobuk“ „poštovati mišljenje islamske zajednice“.

Mešihat Islamske zajednice u Srbiji osudio je juče izdavačku kuću „Beobuk“ zbog objavljivanja romana„Dragulj Medine“ u kojem se, kako je navedeno, na najgnusniji način skrnavi lik i porodica proroka Muhameda.

Orijentalista Rade Božović juče, povodom protesta Islamske zajednice u Srbiji zbog objavljivanja knjige „Dragulj Medine“ o ženi proroka Muhameda, Ajši, izjavio da je protiv svake zabrane. „Stigma treba da pripada prošlosti“, rekao je Božović agenciji Beta i dodao da „sve što je u granicama standardne pristojnosti treba da postoji“.

Božović je naveo da treba biti „pažljiv prilikom izbora literature za prevođenje koja dolazi sa Zapada, a posvećena je religijskoj tradiciji“. „Živimo u zajednici i državi gde ima nekoliko religija i gde su vođeni ratovi sa religijskim predznakom“, rekao je Božović i dodao da je to „osetljiv teren“.

Inače, kako prenosi Tanjug, Beograd je prvi grad na svetu u čijem se knjižarama ovog meseca pojavio ovaj roman. Čuveni američki izdavač „Rendom haus“, naime, odložio je lansiranje ovog romana koje je bilo zakazano za 12. avgust bojeći se, kako su javili zapadni mediji, da njime ne „podstakne nasilje“. Glavni lik u romanu je Ajša, sedma žena Proroka Muhameda koji je prikazan kao romaneskni junak, što je i bio, tvrdi se, razlog da „Rendom haus“ privremeno odloži njegovo lansiranje.

Zamenik glavnog urednika američke izdavačke kuće Tomas Peri je tim povodom nedavno izjavio da je do odlaganja objavjivanja romana „Dragulj Medine“ došlo zbog bezbednosti autorke, zaposlenih u toj izdavačkoj kući, knižara i svih koji bi bili angažovani u distribuciji i njegovoj prodaji.

Izvor: Politika G. B.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *