Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

DŽONI DEP STIŽE NA MEĆAVNIK

Program i gosti Trećeg međunarodnog filmskog i muzičkog festivala Kustendorf

Treći međunarodni filmski i muzički festival Kustendorf biće održan od 13. do 19. januara 2010. godine u Drvengradu na Mokroj Gori, gde će jedan od gostiju biti američki glumac Džoni Dep, saopštili su juče organizatori. Kako je najavljeno, u okviru festivala, čiji je osnivač srpski režiser Emir Kusturica, program „Retrospektiva velikana“ biće posvećen Džoniju Depu, kao „jednom od najznačajnijih i najpoznatijih glumaca današnjice“.

U okviru tog programa biće prikazan Kusturičin „San o Arizoni“ (Arizona Dream), jedini njegov film sa Depom, kao i Depovi „Edvard Makazoruki“ (1990) i „Doni Brasko“ (1997). Za učešće na festivalu, koji organizuje producentska kuća „Rasta Film internešenal“ pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Srbije, prijavilo se više od 300 filmova mladih filmskih autora i studenata filmskih škola iz sveta.

Najbolje filmove odabraće međunarodni žiri čija je predsednica strip autorka i režiserka Marđan Satrapi, a članovi producentkinja i filmska autorka Sara Drajver i holivudski producent Džonatan Vajsgal. Kako je najavljeno, program „Savremene tendencije“ prikazaće neke od najboljih filmova prošlogodišnje produkcije kao što je „O Eli“ Iranca Asgara Farhadija dobitnika „Srebrnog medveda“ za režiju u Berlinu ove godine, ili film Fatiha Akina „Soul Kitchen“, dobitnik specijalne nagrade žirija na filmskom festivalu u Veneciji. Tu su i „Vreme koje preostaje“ Elije Sulejmanija, „Afera ‘Zbogom'“ Kristijana Kariona, „Car“ Pavela Lungina, „Zakopane tajne“ mlade tunižanske rediteljke Radže Amari i najnoviji film Džima Džarmuša „Granice kontrole“.

Program „Evergrin“ podsetiće na neka od najvažnijih filmskih ostvarenja, kao što je animirani film „Persepolis“, debi Marđan Satrapi i Vinsenta Parnoa, koji je osvojio nagradu žirija na filmskom festivalu u Kanu 2007. godine.

Egzotični bendovi

U okviru muzičkog programa Kustendrofa, svake večeri nakon projekcija i radionica, biće koncerti bendova „Global.Kriner“ iz Austrije, francusko-španski „Os Festicultores Troupe“, „Rubl“ iz Rusije i špansko-italijanska atrakcija „Tonino Corotone“. Tu su i turska pevačica Ajnur, zatim srpski etno džezer Vlada Maričić, ženska pevačka etno-pop grupa „Vrelo“ i Emir Kusturica i njegov „No smoking orkestra“.

Izvor: Danas

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *