Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

ELTON DŽON U „BEOGRADSKOJ ARENI“

Istaknuti britanski muzičar Elton Džon nastupiće prvi put u Srbiji 3. juna sledeće godine u „Beogradskoj areni“, najavljeno je danas iz „Arene“.

Džon je rodjen kao Redžinald Kenet Dvajt 25. marta 1947. godine u Velikoj Britaniji, a od 11. godine kao veoma talentovan pijanista pohadjao je Kraljevsku akademiju muzike, čiji je stipendista bio.

Njegovi prvi nastupi bili su u bendu „Bluesology“, koji je napustio 1967. godine, kada s tekstopiscem Bernijem Taupinom osniva novu grupu i izdaje album „Empty Sky“.

Novi duet je na muzičkim top-listama u SAD bio na drugom mestu, odmah posle „Bitlsa“.

Na vrhuncu karijere Džon je bio 70-tih godina prošlog veka. Tada je u SAD održao dva koncerta pred oko 100.000 ljudi, dobio svoju zvezdu na holivudskom Bulevaru slavnih, a sa Džonom Lenonom snimio je duet koji je izveo na Medison skver gardenu.

Godine 1978. počinje da nastupa solo i postaje prvi „zapadni“ pevač koji je imao turneju po bivšem Sovjetskom savezu.

Tokom 1990-tih vraća se na scenu i veliki uspeh beleži muzikom za animirani film „Kralj lavova“ za koju je dobio prestižno priznanje Oskar.

Vlasnik je više od 50 hitova koji su bili na listi 40 najslušanijih, uključujući sedam pesama koje su bile na prvom mestu mnogih top-lista.

Pored Oskara, osvojio je i nagrade Gremi, Toni i Zlatni globus.

Džon je postao član Rokenrol hola slavnih 1994, a titulu viteza Britanskog kraljevstva dobija 1997. zbog doprinosa kampanji u borbi protiv side.

Iste godine proglašen je od magazina „Bilbord“ za trećeg najuspešnijeg umetnika svih vremena (ispred njega su bili samo Bitlsi i Madona).

Džon je poznat po hitovima „I’m Still Standing“, „Don’t Go Breaking My Heart“, „Nikita“, „Sacrifice“, „Goodbye Yellow Brick Road“, „Sorry Seems To Be The Hardest Word“, a jedna od njegovih najpopularnijih pesama je „Candle in The Wind“, koju je komponovao 1973. u čast Merilin Monro, ali je 1997. u izmenjenoj verziji izveo na sahrani britanske princeze Dajane.

Izvor: S media

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *