Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

POKUŠAJ REŠENJA MISTERIJE KARAVAĐOVE SMRTI

Italijanski naučnici analiziraće posmrtne ostatke italijanskog slikara Karavađa, kako bi pokušali da razreše misteriju njegove smrti pre 400 godina.

Stručnjaci četiri italijanska univerziteta – mikrobiolozi, istoričari umetnosti i antropolozi, pokušaće da upriliče „pravu sahranu“ za Mikelanđela Merizija, čiji su genijalnost i realizam napravili revoluciju u istoriji umetnosti. Istraživanjem, koje će početi u utorak, rukovodiće profesor antropologije kostiju na univerzitetu u Bolonji Đorđo Gruponi, koji je radio i na rekonstrukciji lica pisca Dantea Aligijerija.

„Pošli smo od različitih naznaka, pre svega one da Karavađo nije umro na plaži u Fenilji na obali Toskane kako se donedavno verovalo, već u bolnici u Porto Erkolu“, kazao je Gruponi, pokazujući novinarima kopiju nedavno pronađene slikareve smrtovnice. Karavađo (1571-1610) je, kako se veruje, umro od malarije i sahranjen je na malom groblju sa kojeg su svi posmrtni ostaci 1956. u neredu premešteni u grobnicu u crkvi u Porto Erkolu.

Ovo radimo iz ljubavi i malo će koštati, oko 10.000 evra, pošto je potrebno dati istorijski odgovor na pitanja o Karavađovoj smrti“, kazao je pisac Silvano Vinćeti, predsednik italijanskog Nacionalnog komiteta za valorizaciju istorijskog i kulturnog blaga.

Naučnici će morati da identifikuju ostatke oko 200 osoba, a potom da ih uporede sa umetnikovim potomcima.

Čuven po svom izrazitom kontrastu svetlo-tamno (kjaroskuro) na slikama kakve su „Bahus“, „Večera u Emausu“ i „Meduza“, Karavađo se smatra prvim velikanom baroknog slikarstva u svetu.

Izvor: Blic Online/Beta

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *