Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

DIMITRIJE ODUŠEVIO KVINSIJA DŽONSA

MLADI muzičar Dimitrije Vasiljević (23) postao je i zvanično treći džez pijanista na planeti u konkurenciji 3.600 kolega iz celog sveta na festivalu u Montreu. O kakvom je uspehu reč, govori činjenica da je pri finalnom izboru pobednika odlučivao stručni žiri kojim je predsedavao Kvinsi Džons, velikan američke džez muzike.

Kvinsi Džons je na 42. festivalu u Montreu, gde su nastupili Pol Sajmon, Leonard Koen, Šeril Krou, Ališa Kiz i Leni Kravic u društvu 90 bendova, održao i specijalni koncert na svoj 75. rođendan.

Legendarni muzičar i jedan od najuticajnijih američkih producenata i kompozitora druge polovine 20. veka, bio je oduševljen talentom našeg mladog muzičara.

Dimitrije Vasiljević se usavršavao na prestižnoj akademiji Berkli u Bostonu, gde je i izabran u grupu od 12 najboljih mladih džez pijanista, među  kojima je na finalnom sučeljavanju u Švajcarskoj bio treći. Mladi džezer diplomirao je na Fakultetu muzičkih umetnosti u Beogradu, ali je pravo iskustvo na sceni stekao sa Beogradskim diksilend orkestrom, koji ovih dana (bez nagrađenog člana) nastupa na 25. internacionalnom džez festivalu „Nišvil“.

– Svi smo ponosni na Dimitrija koga smo ispratili u Ameriku, do kraja verujući da će postići fantastičnu karijeru, a kao što se vidi, već ima sjajne rezultate – kaže Vladimir Racković, frontmen Beogradskog diksilend orkestra. – Naš bend se stalno podmlađuje. Ovo je već druga generacija koja nastavlja tradiciju diksilend ansambla „Dinamo“, koji je još 1960. godine objavio svoju prvu džez ploču. Dimitrije je sam postigao ovaj veliki uspeh, nadležni za gradsku kulturu nisu mogli da plate ni avionsku kartu.

Izvor: Večernje novosti S. Babović

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *