Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

KOLUNDŽIJIN MARATON

Sada je na redu Mocart, on ide sa godinama! – rekao je naš istaknuti violinista Jovan Kolundžija pred svoj novi koncertni poduhvat koji će uskoro biti održan u Kolarčevoj zadužbini. Svake od četiri večeri Kolundžija će nastupati sa drugom pijanistkinjom, te na koncertima pod imenom „Bravisimo maestro Mocart“, zakazanim za 10, 13, 15. i 17. decembar, izvesti 15 sonata i varijacija Volfganga Amadeusa Mocarta, uz klavirsku saradnju Nade Kolundžije (Srbija), Judžin Čoi (Koreja), Natalije Lavrik Mladenović (Srbija) i Marijane Humetske (Kanada).

Pojedine od izabranih sonata Kolundžija je već svirao na raznim stranama sveta a šarm preostalih Mocartovih komada publici će otkriti premijerno. Govoreći o muzici ovog autora, popularni violinista primećuje da mlađi muzičari uglavnom sviraju dela ovog kompozitora temperamentnije nego što ta muzika to dozvoljava…

– Mladi ljudi Mocartove komade uglavnom sviraju na romantičan način, punim tonom, sa velikom dozom osećajnosti. Tada se neretko prelazi granica jer je to zamka koja postoji u njegovoj partituri. Amadeusov rukopis je izuzetno zahtevan i interpretacija mora da bude odmerena jer mnogi znaju i osećaju kako treba da je sviraju ali teško da to mogu i da ostvare. Ko u tome uspe, prenosi ono najlepše što Mocart pruža. A budući da je ovaj slavni kompozitor preživeo sve vekove a nadživeće i one koji predstoje, to najbolje govori koliko je bio genijalan i bogomdan – kaže Jovan Kolundžija.

Klavirska pratnja: Nada Kolundžija, Judžin Čoi, Natalija Mladenović, Marijana Humetska

Prema njegovim rečima, izabrani repertoar predstavlja prvi obiman pokušaj da se Mocartova kamerna muzika za violinu i klavir predstavi našoj publici. Sa sestrom Nadom Kolundžijom, Judžin Čoi i Natalijom Mladenović, violinista je već svirao, a prvi put scenu će deliti sa pijanistkinjom Marijanom Humetskom iz Kanade, za koju duhovito kaže „nisam svirao sa Marijanom, ali ona dovoljno dobro izgleda pa mislim da će i naša saradnja biti isto toliko lepa“. Veću ili manju tremu, još nam otkriva, uvek doživljava pred svoje nastupe, ali se sa dosadašnjim iskustvom trudi da se emotivno ne „polomi“ pre nego što izađe pred publiku.

Ovaj vrhunski interpretator već je poznat po ambicioznim koncertnim poduhvatima. Sa Beogradskom filharmonijom i Gudačima Svetog Đorđa 1994. izveo je seriju violinskih koncerata pod imenom „Deset veličanstvenih“, obuhvativši dela Baha, Vivaldija, Mocarta, Mendelsona, Bruha, Laloa, Vijenjavskog, Čajkovskog, Betovena i Bramsa. Prošle godine je u četiri uzastopne večeri izveo integralni opus Betovenovih sonata za violinu u okviru programa „Volite li Betovena“, što je nesvakidašnjost i za svetske muzičke prilike.

Tokom dugogodišnje karijere Kolundžija je nastupao u 40 zemalja sveta, održavši više od 4 000 koncerata u najprestižnijim koncertnim salama. U Beogradu već godinama afirmiše mlade talente putem brojnih programa u Centru lepih umetnosti „Gvarnerijus“, čiji je osnivač, a koji je takoreći prerastao u pravi mali diplomatski prostor gde se često priređuju koncerti i izložbe (kao nedavna postavka povodom „plišane revolucije“), ali i proslavljaju godišnjice i obeležavaju značajni datumi ambasada (kao npr. ovogodišnji jubilej diplomatskih odnosa Srbije i Republike Koreje).

Izvor: Politika M. Sretenović

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *