Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

„CVEĆE ZLA“ ZA 775 HILJADA EVRA

Primerak prvog izdanja zbirke „Cveće zla“ Šarla Bodlera prodat je na aukciji u Parizu za rekordnih 775.000 evra. Na aukciji ponuđeno 180 pisama i dvostruko više predmeta koji su pripadali francuskom pesniku. Ukupan prihod aukcije preko četiri miliona evra.

Prvo izdanje zbirke pesama Cveće zla francuskog impresioniste Šarla Bodlera prodato je za 775 hiljada evra na aukciji u Parizu.

Predstavljeno je i 180 pisama francuskog pesnika, knjige i drugi predmeti, a ukupan prihod od aukcije iznosi preko 4 miliona evra, što je dvostruko više od procena.

Primerak „Cveća zla“ iz 1857. postigao je rekordan iznos, pošto je ta zbirka do sada najviši iznos dostigla 2007. na Sotbijevoj aukciji, kada prodata za 560.000 evra.

„Samoubilačko pismo“ koje je Bodler poslao svom prijatelju i savetniku Narsisu Anselu 1845. godine ,u kome najavljuje da će se ubiti, prodato je za 225.000 evra,što je rekord za Bodlerova pisma.

Na aukciji kuće Druo prodato je 30 pisama koje je Bodler napisao i koja je dobijao od pisaca Viktora Igoa i Gistava Flobera , slikara Ežena Delakroa i Eduara Manea i drugih.

Izvor: RTS

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *