Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

OBNOVA ZDANJA GALERIJE MIĆE POPOVIĆA

Jedna od najlepših starih zgrada u Loznici, u kojoj je Galerija Miće Popovića – stalna postavka slika, koje je umetnik odabrao i poklonio rodnom gradu pre dve decenije, obnavlja se sredstvima iz gradske kase i Ministarstva ekonomije.

U Loznici se obnavlja jedna od najlepših starih zgrada u kojoj je Galerija Miće Popovića – stalna postavka slika, koje je umetnik odabrao i poklonio rodnom gradu pre dve decenije, kasnije upotpunjena delima njegove supruge Vere, takođe značajnog likovnog stvaraoca.

Direktorka Centra za kulturu „Vuk Karadžić“ u Loznici Dajana Đedović potvrdila je da je, posle odlaganja planiranih radova, zbog nedostajuće dokumentacije, počelo obnavljanje starog zdanja u kome se nalazi Galerija.

Ocenila je da obnavljanje nekadašnje kuće Marjana Katića u centru Loznice, objekta koji obeležavaju određene arhitektonske osobenosti, zbog čega je zaštićen kao spomenik kulture, ima širi značaj za kulturu u Jadru i našu kulturu opšte.

Projekat obuhvata građevinske intervencije, zamenu krova, obnavljanje fasade i druge radove, u vrednosti 3.600.000 dinara, a novac su u jednakim iznosima obezbedili Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja – Sektor za turizam i grad Loznica, navela je Đedovićeva.

Najveći deo posla obaviće se tokom zime

Očekuje se da će, uprkos dvomesečnom odlaganju početka radova, najveći deo posla moći da bude obavljen tokom zime, budući da se planira zamena krova u ovoj nedelji, dok će radovi na fasadi tog starog zdanja morati da budu obavljeni sledećeg proleća.

Galerija – legat, za koju je umetnik odabrao 20 svojih slika, 18 grafika, dve mape sa grafikama i dva crteža, knjige o njemu i one koje je on pisao o slikarstvu, otvorena je 28. oktobra 1989. godine, a prethodno je Popović proglašen za prvog počasnog građanina Loznice.

Tri godine kasnije, Gelerija, koja deluje u okviru Centra za kulturu, upotpunjena je sa šest dela slikareve supruge Vere, takođe istaknutog likovnog stvaraoca i nekim ličnim predmetima slikara, a smeštena je u centru grada, u ulici Jovana Cvijića.

Popović je rođen u Loznici 12. juna 1923, a umro je u Beogradu 22. decembra 1996. godine. Bio je član SANU, jedan od naših najvećih slikara 20. veka i svestrani stvaralac – od filmske režije, scenografije, likovne estetike i književnosti do niza drugih umetničkih disciplina.

Izvor: RTS

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *