Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

OBJAVLJEN NABOKOVLJEV NEDOVRŠENI ROMAN

„The Original of Laura“, nedovršeni roman ruskog književnika Vladimira Nabokova, objavljen u Rusiji. Dmitrij Nabokov, sin ruskog pisca, oklevao da objavi očev roman pošto je književnik pred smrt zahtevao da se roman spali.

Vladimir Nabokov

Nedovršeni roman ruskog književnika Vladimira Nabokova „The Original of Laura“, koji je 17. novembra istovremeno objavljen u Londonu i Njujorku, danas je pušten u prodaju u Rusiji.

„Ovo je veoma značajan događaj za sve poštovaoce ovog velikog pisca, ali i za sve Ruse“, rekla je Tatjana Ponomarjova, direktorka sanktpeterburškog muzeja posvećenog Nabokovu.

Dmitrij Nabokov, sin ruskog pisca, dugo godina je oklevao da objavi očev roman pošto je književnik pred smrt, 1977. godine, zahtevao da se roman spali.

„Šta je ispravnije: poštovati poslednju želju pisca ili pružiti čitaocima priliku da upoznaju to delo? Ja ne znam“, rekao je Boris Averin, profesor književnosti na Univerzitetu u Sankt Peterburgu, rodnom gradu Vladimira Nabokova.

Ipak je dodao da je zadovoljan što je Nabokov sin doneo odluku da roman objavi.

Prema mišljenju stručnjaka Sergeja Kibalnika, „svaka Nabokovljeva reč nama je dragocena i zato je objavljivanje romana velika sreća, to je kao da smo našli blago“.

Ruska izdavačka kuća Azbuka-klasika predstavila je dva izdanja romana – jedno je namenjeno široj čitalačkoj publici, dok je drugo pušteno u prodaju uz engleski tekst i fotografije 138 kartica na kojima je Nabokov napiso „The Original of Laura“.

Nabokov, rođen 1899. godine, emigrirao je sa roditeljima u Englesku posle Oktobarske revolucije. Živeo je u Nemačkoj i Francuskoj, a u SAD se preselio 1940. godine.

Proslavio se 1955. romanom „Lolita“ o ljubavi sredovečnog muškarca i maloletnice.

Izbor: RTS

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *