Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

PRVA STRATEGIJA RAZVOJA KULTURE U SRBIJI

Pančevo prvo uradilo Strategiju kulturnog razvoja za period 2010-2015. godina

Pančevački Muzej – i zaposleni u njemu željno dočekali Strategiju razvoja

Pančevo – Posle višemesečnog rada tima radnika u kulturi, dve konferencije, nekoliko radionica i mesec dana javne rasprave, Pančevo je ovih dana, prvo u Srbiji, dobilo Nacrt strategije kulturnog razvoja grada za period 2010-2015. godina. Kao osnova za izradu Strategije poslužila je „Nacionalna strategija pridruživanja EU“ iz juna 2005.

Kako kaže Nemanja Rotar, gradski odbornik zadužen za kulturu, tokom rada na ovom dokumentu, koji je trajao od oktobra 2008, bilo je problema, a najveći se dogodio početkom ove godine kada je, zbog smenjivanja direktora jedne kulturne ustanove u Pančevu, od osam članova tima za izradu strategije, njih pet podnelo ostavku. Bio je to, kako su obrazložili, gest uperen protiv stranačkog upliva u kulturu.

Da bi se došlo do relevantnih podataka i želja kulturnih radnika i građana Pančeva, anketirana su 382 lica, među kojima su 52 kulturna poslenika. Aktivno je u dopunjavanju i korigovanju Strategije, pored ovih, učestvovalo još oko 150 osoba. Interesantno da je najveći broj anketiranih, izražavajući želje, na prva mesta stavio održavanje festivala, negovanje tradicija i zaštitu kulturne baštine. Na osnovu dobijenih rezultata i sopstvenih zaključaka, tim je u strategiji predložio oko 200 mera koje bi u narednih šet godina valjalo primeniti kako bi se unapredila oblast kulture na teritoriji grada Pančeva.

Izrada prve strategije kulturnog razvoja u Srbiji bila je komplikovana i zbog veoma razuđenog sistema organizacije kulturnih ustanova. Na teritoriji grada postoji devet seoskih domova kulture, 15 ustanova kulture i čak 60 udruženja i neformalnih grupa koje se bave kulturnim stvaralaštvom.

Grad Pančevo za kulturu izdvaja mnogo veći deo budžeta, no što je to slučaj u državi. Od 2001. do 2009. taj procenat je varirao od 4,52 do 7,92 odsto. Većnik Rotar kaže da u Pančevu oduvek nije najveći problem bila količina novca izdvojena za kulturu, već način njegove raspodele, pa je bilo nužno ovome u Strategiji posvetiti posebnu pažnju.

Izvor: Politika M. Šašić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *