Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

KUSTURICA SNIMA FILM „NA DRINI ĆUPRIJA“

BEOGRAD – Premijer Republike Srpske (RS) Milorad Dodik rekao je danas, nakon razgovora sa rediteljem Emirom Kusturicom, da će Vlada RS obezbediti sredstva za snimanje filma „Na Drini ćuprija“.

Dodik je rekao novinarima će Vlada RS obezbediti potrebna sredstva i određenu logistiku i učiniti sve da lokacija snimanja filma bude prepoznatljivo mesto, koje, spojeno sa Drvengradom, može biti velika turistička atrakcija.

On je izrazio nadu da će snimanje filma doprineti turističkoj i kulturnoj prezentaciji Višegrada, koji bi godišnje moglo posećivati stotine hiljada turista.

Reditelj Emir Kusturica rekao je da će za potrebe filma oko mosta na Drini u Višegradu biti napravljen grad od kamena, koji bi se ugradio u koncept u kojem bi Drina i Višegrad „iz svoje surove istorije i tradicije bili vraćeni u oplemenjeno filmsko područje“.

Kusturica nije mogao da precizira kada će početi snimanje filma, ali je istakao da će se u filmu „isti čovek roditi tri puta kako bi se moglo obuhvatiti vremensko razdoblje od 300 godina“.

Prema njegovim rečima, za Dodika ga vežu sećanja na zajednički politički angažman s početka devedesetih godina prošlog veka.

Kusturica je sinoć u Banjaluci zajedno sa „No smoking orkestrom“ održao koncert, koji je finansijski podržala Vlada RS.

Izvor: RTV/ Beta

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *