Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

PREMINUO KNJIŽEVNIK MILORAD PAVIĆ

Književnik Milorad Pavić preminuo je juče u 13.10 časova od posledica infarkta u 81. godini, potvrdila je Tanjugu Pavićeva porodica.

Pavić je važio za jednog od najprevođenijih savremenih srpskih pisaca zahvaljujući romanu „Hazarski rečnik“, objavljenom pre 25 godina.

Akademik, visoko cenjeni pozavalac srpske književnosti, Pavić je do penzije bio profesor na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu.

Pavić će ostati zapamćen kao jedan od najboljih prevodilaca ruskih klasika i kao autor izuzetno lepih priča, desetak romana, drama, eseja…

Milorad Pavić bio je pripovedač, pesnik, dramski pisac i članSrpske akademije nauka i umetnosti (SANU). Njegova dela imaju preko 80 prevoda u zasebnim knjigama na različite jezike širom sveta.

Pavić je od strane stručnjaka iz Evrope, SAD i Brazila, bio nominovan za Nobelovu nagradu za književnost. Slavu u Srbiji i inostranstvu stekao je romanom „Hazarski rečnik“, koji je objavio 1984. godine.

Medju njegovim najpoznatijim delima su i „Istorija srpske književnosti baroknog doba“ 1970. godine, „Vojislav Ilić i evropsko pesništvo“ 1971. godine, zbirke priča „Gvozdena zavesa“ (1973), „Konji svetoga Marka“ (1976), „Ruski hrt“ (1979), „Nove beogradske priče“ (1981), „Duše se kupaju poslednji put“ (1982).

Njegov drugi roman, „Predeo slikan čajem“, koji je takođe doživeo uspeh, objavljen je 1988. godine, 1991. godine objavio je roman „Unutrašnja strana vetra“, a nakon toga i „Poslednja ljubav u Carigradu“, 1994. godine.

Datum i mesto sahrane književnika Milorada Pavića biće naknadno saopšteni.

Izvor: B 92 Tanjug, Beta | Foto:B. Puljević

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *