Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

POLITIČKA SATIRA ODUMIRE

TRADICIONALNI konkurs „Novosti“ za najbolju karikaturu, ustanovljen pre 42 godine pod imenom Petra Pjera Križanića, slikara koji je početkom 20. veka etablirao karikaturu kao novinarski „žanr“, dobio je nove laureate.

U Galeriji „Progres“, u ponedeljak u 19 sati, pobednicima takmičenja koje je po značaju odavno prevazišlo granice Srbije, svečano će biti uručene nagrade – Zlatnog „Pjera“ (Plaketa, rad Nebojše Mitrića) i 100.000 dinara, dobiće Milanko Kaličanin iz Kraljeva. Njegova karikatura bez reči, kako je ocenio žiri kojim je predsedavao akademik Dušan Kovačević (članovi su bili glumac Petar Kralj, satiričar i aforističar Voja Žanetić, slikar Caja Radojčić i karikaturista Muhamed Đerlek, prošlogodišnji pobednik ovog konkursa), bila je najbolja u konkurenciji 122 rada koji su ove godine ušli u uži izbor (ukupno je pristiglo 665 radova 169 autora). Nagrađene, kao i karikature koje su se našle u užem izboru, deo su postavke u galeriji „Progres“.
Srebrni „Pjer“ i 50.000 dinara pripašće Nikoli Pejkovu iz Crepaje, autoru karikature pod naslovom „Maske“, a Bronzani „Pjer“ i 30.000 dinara biće uručeni Jovanu Prokopljeviću iz Zemuna, autoru karikature bez reči.

Najbolji karikaturista portreta ove godine je Zoran Tovirac Toco iz Zemuna, koji će za pobednički rad – portret Ivana Tasovca, direktora Beogradske filharmonije, koji nosi naslov „Trilogija politička – sportska – kulturna“ dobiti Plaketu „Pjer“ i novčani iznos nagrade od 40.000 dinara.

Posebna zanimljivost ovogodišnje svečanosti u Galeriji „Progres“ svakako je otvaranje izložbe svih pobedničkih karikatura tokom protekle četiri decenije, koliko traje jedno od najrelevantnijih i najcenjenijih takmičenja za najbolju karikaturu na ovim prostorima, kako ga ocenjuje Dušan Kovačević

– Karikatura kao sjajan aforizam mora da bude složena, svima jasna, aktuelna i uvek na svoj način šarmantna. Najbolje su univerzalne karikature, koje mogu da se objave u bilo kom časopisu na svetu, ili koje može da razume bilo koji stranac koji dođe ovde. Ono što mogu da kažem i što je apsolutno tačno jeste činjenica da imamo sjajne aforističare koji su ušli u mnoge svetske antologije, i sjajne karikaturiste. Karikatura je u tradiciji naše likovne umetnosti bila uvek izuzetno značajna i poštovana. Desila se, međutim, stvar koja je dobra kolateralna šteta – kao i u pozorištu i na filmu, nije više toliko bitna ta, takozvana, „politička priča“. Samim tim, i karikatura je postala manje satirična u političkom smislu, što je, moglo bi se reći, vrsta mane, a više univerzalna, što je vrsta kvaliteta – smatra Kovačević.

Izložba u Galeriji „Progres“ biće otvorena do 6. decembra.

PRIČA O SUDBINI ČOVEKA

SVE tri nagrađene karikature su na izuzetno aktuelan i majstorski nacrtan način ispričale priču o sudbini čoveka u današnjem svetu. Univerzalne su po poruci i po bitnosti, poimanju sudbina u civilizaciji koja se planetarno urušava – na neki način su i opomena, i upozorenje i vapaj za razumom. Ove crteže- karikature je teško prepričati, jer je njihova vrednost upravo u tome što su mogu razumeti ne samo u formi koju su autori izneli na papiru, sa višeslojnim tumačenjima i značenjima. Ona je originalna u svojoj autentičnosti pera, a ne u mogućnosti vrednosti izgovorene ili prepričane reči, zapisao je žiri o pobedničkim karikaturama 42. konkursa.

Izvor: Večernje novosti R. R.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *