Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

TRADICIJOM U EVROPU

ČETVRTI SUSRETI ETNO UDRUŽENJA I ASOCIJACIJA SRBIJE U KNJAŽEVCU

U Knjaževcu u Domu kulture, 28.11.2009. godine, održani su Četvrti susreti etno udruženja i asocijacija Srbije, predstavnika udruženja, asocijacija, zanatlija i narodnih stvaralaca, koji su na 66 štandova izložili svoje proizvode. Izložba je bila prodajnog karaktera.

Pored Knjaževčana na Susretu etno udruženja, bila su prisutna i udruženja iz Lapova, Batočine, Aleksinca, Kraljeva, Niša, Niške banje, Zaječara, Bora, Sumrakovca, Majdanpeka, Negotina, Sokobanje, Svrljiga, Društvo Makedonaca «Vardar»...

Tako su u maloj sali Doma kulture, na štandovima izložene narodne rukotvorine, odevni predmeti od prirodnog materijala, suveniri od keramike, drveta, stakla i tkanina, ručno tkani odevni predmeti i nošnje, peškiri, slike, a knjaževački preduzetnici obuće i tekstila su izložili svoje proizvode u većoj količini.

U holu Doma kulture izloženi su: med i proizvodi od meda, kolača, etno hrana, rakija i vino. Najzapaženiji su bili Udruženje raklija i vina «Vir» iz Knjaževca. Organizator ove lepe manifestacije, koja iz godine u godinu ima sve više učesnika je Udruženje za negovanje tradicije «Izvor» iz Knjaževca. Poznato je da je Knjaževac oduvek bio varoš, gde su se preplitali prošlost i sadašnjost, moderno i tradicionalno i bio plodno tle za umetnike različitog interesovanja.

Program je bio veoma bogat: u 10h prihvat i doček predstavnika udruženja, asocijacija, zanatlija i narodnih stvaralaca, u 12h bilo je svečano otvaranje Turist – Info centra, a u 15h, otvaranje Četvrtog susreta etno udruženja i asocijacija Srbije sa kulturno umetničkim programom i modnom revijom «Zaveštanje za budućnost» u Velikoj Sali Doma kulture, pred 400 gledalaca.

Prisutnima su poželeli dobrodošlicu hor «Sveti Stevan, kralj Dečanski» sa dirigentom Martinom Milošević, ansambl «Mala noćna muzika», pesnik Dalibor Filipović Filip, pevačice, Nataša Stanojevioć i Marina Konić, kao i nekoliko srednjoškolki, učenica Knjaževačke gimnazije i Tehničke škole, koje su izvele modnu reviju prikazujući šalove, koje su isplele članice etno udruženja iz Knjaževca.

Predsednica Etno udruženja «Izvor» Ljiljana Mihajlović, poželela je dobrodošlicu prisutnima, rečima: «Kada je udruženje za negovanje tradicije «Izvor», pre nekoliko godina odlučilo da organizuje susrete sa svojim istomišljenicima iz Srbije, nismo ni slutili da na prostoru naše zemlje postoje toliko kvalitetnih i na tradiciji zasnovanih udruženja. Obradovala nas je njihova spremnost da sa nama podele deo svog stvaralaštva, da dođu u naš grad pod Starom planinom, da razgovaramo, razmenimo mišljenja, ideje i družimo se. Danas se okupljamao po četvrti put i svake godine nas je sve više i više. To znači da je sve ono lepo što je stvoreno u srpskim selima i gradovima, što su tkale, plele i vezle naše bake, rukama starih zanatlija, neće biti prepušteno zaboravu. Ima nas puno, koji ćemo se potruditi da mladima u nasleđe ostavimo, najlepšu narodnu tradiciju».

Ljubica Nikolić, član Opštinskog veća Knjaževca, kao domaćin našeg grada otvorila je ovu manifestaciju, čiju su organizaciju pomogli Opština Knjaževac, Turistička organizacija opštine, Udruženje «Etno centar» Knjaževac i Dom kulture Knjaževac.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *