Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

HENDRIXOV RIF ZA SVA VEMENA

Za najbolji gitarski rif svih vremena u izboru vebsajta „Music Radar“ proglašena je bravura legendarnog gitariste Jimi Hehdrixa u numeri „Voodoo Child“.

Pesma je snimljena 1968., a ponovo je objavljena kao singl dve godine kasnije, nakon Hendrixove smrti, kada je dospela na prvo mesto top lista.

Za drugi najbolji rif svih vremena proglašena je pesma američke grupe Guns N’Roses „Sweet Child O’Mine“.

Urednik „Music Radara“ Mike Goldsmith nazvao je Hendrixa „neospornim šampionom rok gitare u teškoj kategoriji“, preneli su mediji.

Među prvih pet na ovoj listi našli su se Led Zeppelin s numerom „Whole Lotta Love“, Deep Purple i njihov „Smoke On The Water“ kao i Eric Clapton s pesmom „Layla“.

Izgleda da se ljubiteljima „jačeg zvuka“ više dopadaju rifovi starijih pesama, budući da su se samo dve numere iz protekle dekade svrstale u prvih 20. To su „Plug In Baby“ grupe Muse, na 11 mestu, i „Seven Nation Army“ od White Stripes na 15 mestu.

Black In Black“ AC/DC dospela je na šesto mesto, „Enter Sandman“ grupe Metallica na sedmo, a „Day Tripper“ grupe The Beatles na osmo mesto.

Na devetom mestu su čuvena četiri akorda Nirvaninog hita „Smells Like Teen Spirit“, a na desetom pesma „I Can’t Get No Satisfaction“ grupe The Rolling Stones.

„Naše istraživanje je pokazalo da u 2009. klasični rok i dalje neprikosnoveno vlada“, kazao je Goldsmith, navodeći da je u istraživanju učestvovalo više od 5.000 posetilaca.

Izvor: B 92

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *